Papa Franjo mafijašima: Promijenite se, prestanite razmišljati o novcu

Foto: EPA

PAPA Franjo pozvao je danas pripadnike sicilijanske mafije da napuste svijet nasilja i kriminala i poručio da tom otoku trebaju "muškarci i žene ljubavi, a ne časti", koristeći pritom termin koji mafijaši često koriste govoreći o sebi. 

Franjo je u otočkoj prijestolnici istaknuo kako sudionici organiziranog kriminala, od kojih mnogi dolaze u crkvu i otvoreno se mole, "ne mogu vjerovati u Boga i biti mafijaši" u isto vrijeme. U svom pozivu ih je nazvao "dragom braćom i sestrama". 

Papa je u Palermo stigao odati počast ocu Giuseppeu "Pinu" Puglisiju, sicilijanskom svećeniku kojeg je prije 25 godina ubila mafija jer je iz njezina smrtonosnog zagrljaja htio izbaviti mlade u siromašnoj četvrti. 

Puglisi je ubijen 1993. na svoj 56. rođendan tijekom krvave ofenzive mafijaša protiv države i bilo koga tko je prijetio njihovom postojanju. Godinu ranije su u Palermu bombama ubijeni i suci Giovanni Falcone i Paolo Borsellino. 

"Čovjek koji je mafijaš ne može živjeti kao kršćanin jer svojim životom čini blasfemiju imena Božjeg", istaknuo je Papa na misi pred oko 80 tisuća ljudi u luci u Palermu. 

Katolička crkva na jugu Italije ima ambivalentnu povijest s mafijom. Kardinal Ernesto Ruffini, koji je od 1945. do 1967. bio nadbiskup Palerma, odbacio je postojanje te organizacije, a kao najveću prijetnju Crkvi isticao je komunizam. 

"Poručujem mafijašima: promijenite se, braćo i sestre! Prestanite razmišljati o sebi i svom novcu... Preobratite se prema pravom Bogu, Isusu Kristu, draga braćo i sestre", rekao je Franjo u svojoj propovijedi. 

"Kažem vama, mafijaši, vaš će život biti izgubljen ako to ne učinite i to će biti vaš najveći poraz."

"Danas trebamo muškarce i žene ljubavi, ne muškarce i žene časti. Muškarce i žene služenja, a ne opresije", dodao je Papa. 

Pročitajte više