Papa na Malti drži prvu misu izvan Vatikana od izbijanja pedofilskog skandala



GLAVNI nadbiskup s Malte rekao je danas da Crkva mora priznati "greške i grijehe" svojih članova dok je otvarao papinsku misu na Malti, zemlji s ogromnom većinom katoličkog stanovništva koja je također pogođena pedofilskim skandalom.

Papa Benedikt XVI. slušao je uvodni govor nadbiskupa Paula Ceremone prije nego je sam zauzeo mjesto na propovjedaonici. Očekuje se da će oko 10.000 ljudi slušati papinu misu, koju on održava tijekom svog prvog pravog međunarodnog puta nakon što je skandal sa zlostavljanjem djece u katoličkim institucijama potresao svijet.

Crkva mora biti ponizna

Ceremona nije direktno spomenuo skandal, ali je rekao da "Crkva mora biti dovoljno ponizna i priznati greške i grijehe svojih članova". Benedikt jučer nije spomenuo skandal kad je došao na Maltu.

Benedikta su brojne grupe žrtava svećenika pedofila optužile da je bio dio sustava koji je desetljećima zataškavao zlostavljanje djece, kao svećenik u Njemačkoj, a kasnije kao ravnatelj Kongregacije za nauk vjere.

Na Malti je deset muškaraca reklo da su ih zlostavljali svećenici, a rekli su da se danas žele sastati s Benediktom. Ako ih Papa ne bude stigao primiti, namjeravaju ga posjetiti u Rimu.

Pročitajte više