PAPA NAJAVIO POČETAK EUHARISTIJSKE GODINE

Ivan Pavao II. u nedjelju je tijekom angelusa sa svoga prozora na Trgu svetog Petra najavio početak euharistijske godine koja će trajati do listopada 2005. godine.

Tako se početak 27. godine pontifikata Ivana Pavla II., koji je u subotu obilježio 26 godina od dana kada je proglašen Papom, podudara s početkom euharistijske godine.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls kazao je kako je euharistija važna, središnja tema kršćanske vjere, za koju "Papa želi da se u cijeloj Crkvi živi s posebnom pobožnošću i sviješću o središnjem položaju Euharistije u kršćanskome životu".

Neka cijela kršćanska zajednica u Euharistiji ponovno otkrije središnje značenje nedjelje i poticaj na solidarnost i mir, poziv je kojeg je papa Ivan Pavao II. uputio u nedavno objavljenom apostolskom pismu "Mane nobiscum Domine" (Ostani s nama, Gospodine) posvećenom Godini Euharistije. Premda je tijekom angelusa najavio početak euharistijske godine, ona će započeti zapravo svečanim obredom koji će u Bazilici svetoga Petra predvoditi Ivan Pavao II. u nedjelju poslije podne. Tijekom svečanosti bit će uspostavljena video veza sa sudionicima 48. međunarodnog euharistijskog kongresa koji danas završava radom u Guadalajari, u Meksiku.

Na kraju angelusa Ivan Pavao II. se zahvalio svima na čestitkama koje je jučer dobio u povodu godišnjice njegova pontifikata te ponovio kako namjerava obavljati svoju misiju pape se dok mu to Gospodin bude dopuštao.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više