Papa pozvao na mir i jaču ulogu UN-a

PAPA Ivan Pavao II u četvrtak je tijekom tradicionalne novogodišnje mise u bazilici Sv. Petra u Rimu pozvao na globalni mir i jačanje uloge Ujedinjenih Naroda.

Ivan Pavao II istaknuo je kako materijalnu snagu oružja treba zamijeniti moralnom snagom prava i u borbi protiv terorizma.

"Borba protiv mržnje i terorizma ne iscrpljuje se samo represivnim akcijama. Potrebno je shvatiti i otkloniti uzroke, obrazovati na štovanje ljudskog života", rekao je Papa i pozvao političke čelnike svijeta da se zauzmu za "odgajanje miru" pred tolikim sukobima u svijetu. Papa je podsjetio i na ubijenog apostolskog nuncija u Burundiju, irskog nadbiskupa Michaela Courtneya (58). To ubojstvo do kojeg je došlo u ponedjeljak još je jedna žrtva borca za mir, papinog predstavnika u afričkoj zemlji koji je za pregovarački stol pozvao sve zaraćene strane.

Papa je dobro izgledao tijekom mise, a svoju dugu propovijed održao je bez pomoći, no samu misu predvodio je ipak državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano.

Papa je tijekom mise klečeći molio za mir u ovom 37. danu posvećenom miru koji je proglasila Sveta Stolica za svaki 1. siječanj. U bazilici svetog Petra okupilo se nekoliko tisuća vjernika, među kojima više desetaka kardinala, nadbiskupa i diplomata.

(Hina) st sd

Pročitajte više