Papa rekao irskim biskupima da "budu hrabri"



PAPA Benedikt XVI. rekao je irskim biskupima na posebnom sastanku jučer da budu hrabri u nošenju s problemom skandala zlostavljanja djece koji je pogodio Crkvu Irskoj, ali nije poduzeo nikakve poteze oko zahtjeva žrtava za preuzimanjem odgovornosti.

Točnije rečeno, biskupi su rekli kako papa nije odlučio hoće li prihvatiti ostavke koje je podnijelo nekoliko biskupa zbog svoje uloge u desetljećima prikrivanja zlostavljanja. Također nije odlučio hoće li tražiti ostavke onih biskupa koji ih odbijaju podnijeti.

Dvodnevni sastanak

Papa i 24 biskupa održali su dvodnevni sastanak iza zatvorenih vrata, a svrha sastanka bila je povratak povjerenja u Crkvu u irskoj, potresenu skandalom. Žrtve zlostavljanja ostale su iznimno nezadovoljne načinom na koji je Vatikan pristupio rješavanju problema.

"Benedikt shvaća da trenutna bolna situacija neće biti riješena brzo, ali je zatražio od biskupa da se pozabave problemima prošlosti čvrsto i odlučno, te da se sa krizom suoče iskreno i hrabro", stoji u izjavi Vatikana.

Vatikanski glasnogovornik, Federico Lombardi, rekao je da papa "dijeli zgroženost" zbog skandala zlostavljanja, i dodao je da je katolički poglavar već "izrazio duboko žaljenje", ali i da pitanje ostavki uopće nije bilo na dnevnom redu.

Žrtve nezadovoljne

Kardinal Sean Brady, poglavar Crkve u Irskoj, rekao je novinarima da je jedan od biskupa koji je odbijao dati ostavku "jasno iznio svoj stav", te da sastanak nije bio namijenjen vršenju pritiska na biskupe.

Žrtve zlostavljanja već su upozorile da će razgovori u Vatikanu propasti ukoliko papa ne zatraži ostavke biskupa koji su imali ulogu u prikrivanju zlostavljanja. Također su zatražili da papa u potpunosti podrži istragu oko zlostavljanja, koju su neki članovi Crkve u Irskoj odbacili.

No, vatikanska izjava je samo spomenula da je Benedikt zlostavljanje djece nazvao "gnusnim zločinom", te da je govorio o "višegodišnjem neuspjehu irskih crkvenih vlasti u povlačenju  jasnih poteza" u slučaju zlostavljanja djece, a nije se uopće bavila pitanjima koje je javnost htjela čuti.

Pročitajte više