Paradom veterana Moskva se priprema za proslavu Dana pobjede

Paradom ratnih veterana na glavnoj moskovskoj ulici, koju su osiguravale jake policijske snage i nadlijetali helikopteri, Rusija je u nedjelju započela svečano obilježavanje 60. godišnjice savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Na glavnu svečanost koja se održava u ponedjeljak pozvano je više od pedeset svjetskih čelnika, zbog čega su u Moskvi uvedene nastrože mjere sigurnosti koje je grad ikada vidio.

Gradske vlasti dugo su pozivale građane da uoči vikenda napuste grad budući da su neki dijelovi središta grada te neke ulice koje vode do zračnih luka blokirane i dostupne samo uz posebne propusnice.

Šest tenkova, uključujući i tip T-34 iz Drugog svjetskog rata, postavljeno je u ulici u blizini Crvenog trga na kojem se u ponedjeljak održava velika vojna parada koju će promatrati strani gosti.

Otvoreni kamioni s veteranima uputili su se u nedjelju prema željezničkom kolodvoru Bjeloruski na dramatičnu reprizu dolaska vlakova s pobjedničkim sovjetskim snagama.

Nakon svečanosti na kolodvoru uputit će se na tradicionalno okupljalište ispred Boljšoj teatra gdje bi se trebali sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putimom i čelnicima ostalih bivših sovjetskih republika koji su doputovali u Moskvu na sastanak Zajednice Neovisnih Država.

"Svladana sam zahvalnošću, ponosom i ljubavlju za domovinu i veterane", rekla je oduševljena moskovska učiteljica Margarita Kremer (60). "Jedna susprežem suze", rekla je jedna druga žena. "Moj pokojni otac borio se u ratu i ovo je prilika da ga se prisjetim".

Drugi svjetski rat poštedio je rijetke ruske obitelji. Sovjetski Savez u ratu je izgubio gotovo 27 milijuna ljudi.

Osim vojne parade na Crvenom trgu, najviši uzvanici položit će u ponedjeljak vijence na Grobu nepoznatog vojnika, a za njih se organizira i veliki prijem u Kremlju. Za obične građane planirani su koncerti i parade u parkovima izvan samog centra, kao i veliki vatromet duž rijeke kada padne mrak.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više