Pariški neredi odnijeli prvu žrtvu, Njemačka strahuje od širenja nemira

ŠEZDESTOGODIŠNJAK napadnut u petak navečer u sjevernom predgrađu Pariza, preminuo je u ponedjeljak, rekla je njegova udovica koju je primio ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy.

Radi se o prvom zabilježenom smrtnom slučaju od početka nereda koji su zahvatili francuska predgrađa 27. listopada.

Tog 61-godišnjaka je, dok je razgovarao sa susjedom ispred zgrade u Stainsu, udario jedan mladić lica skrivenog pod kapljačom.

Susjed smatra da se radi o ubojstvu s predumišljajem.

Ministar je obećao pomoć udovici i da će učiniti sve da počinitelj bude kažnjen.

Od početka nereda svake noći zapaljene su stotine automobila u predgrađu Pariza i brojnih drugih gradova diljem Francuske.

Strah od širenja nemira u Francuskoj u Njemačku

Vodeći njemački političari među kojima je i budući ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble (Kršćansko demokratska unija CDU) zatražili su bolju integraciju stranaca koji žive u Njemačkoj reagirajući u ponedjeljak na najnovije nemire u Francuskoj.

"Moramo pospješiti proces integracije posebice među mladim strancima", upozorio je Schaeuble u razgovoru za dnevnik "Bild". Iako se situacija u Njemačkoj, prema procjeni budućeg ministara unutarnjih poslova u vladi Angele Merkel, "ne može usporediti s onom u Francuskoj", razloga za oprez ima.

"I kod nas se razvijaju paralelna društva u četvrtima u kojima živi veliki broj stranaca i koja se sve više odvajaju od ostatka društva", upozorio je Schaeuble te zaključio da upravo zbog toga treba pojačati napore da svaki mladi useljenik nauči njemački i osposobi se za neko zanimanje. "Jedino je tako moguća socijalna integracija", smatra Schaeuble.

On je napomenuo da je za moguću situaciju poput one u Francuskoj "njemačka policija najbolje pripremljena". Naglasio je međutim da je bolje da do takvih nemira ne dođe jer "kada je policija prisiljena intervenirati tada je već kasno".

Savezna vlada je upozorila da ne treba širiti paniku povodom nemira u Francuskoj. "U nas vladaju potpuno drukčiji uvjeti nego u Francuskoj", izjavio je glasnogovornik vlade Thomas Steg. On je nekoliko zapaljenih automobila prošle noći u Berlinu i Bremenu okarakterizirao kao "izolirane slučajeve" i pokušaje "kopiranja" nereda u Francuskoj.

Pročitajte više