PARIZ: MESIĆ I CHIRAC O HRVATSKOJ, EU I GOSPODARSTVU

Francuska podupire priključenje Hrvatske Europskoj uniji, spremna je s Hrvatskom intenzivirati gospodarske odnose i zato je poziva da pojednostavi svoje propise kako bi širom otvorila vrata toj suradnji, zaključci su razgovora što su ih u utorak u Parizu vodili hrvatski predsjednik Stipe Mesić i francuski predsjednik Jacques Chirac.

Nakon razgovora u Elizejskoj palači koji su, umjesto predviđenih 45 minuta potrajali dvostruko duže, Mesić je novinarima kazao da je sa Chiracom razgovarao o nizu pitanja uključujući i stanje u regiji, te o kulturnoj suradnji dviju zemalja o čijem jačanju svjedoči i izložba hrvatske renesanse što će se u srijedu otvoriti blizu Pariza.

"Francuska podržava Hrvatsku, Francuska inače podržava ubrzanje europskog udruživanja i mi očekujemo da ćemo tu podršku imati i dalje", odgovorio je Mesić na novinarsko pitanje može li Hrvatska računati na pozitivno francusko mišljenje o hrvatskoj kandidaturi.

Francuska je strana u svome priopćenju o posjetu istaknula da očekuje izvješće Europske komisije (ovoga proljeća) i "da će taj avis imati odlučujući ulogu u definiranju odgovora Europske unije o hrvatskoj kandidaturi".

U tom je smislu predsjednik Chirac kazao kako cijeni napore koje Hrvatska čini kako bi odgovorila zahtjevima Haaškog tribunala.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je u ponedjeljak najavilo Mesićev posjet Parizu naglasilo je upravo prijateljski odnos dviju zemalja.

"Ovaj posjet pokazuje bliske, prijateljske odnose povjerenja koji su se uspostavili između Francuske i Hrvatske", najavio je francuski MVP.

Francuska se strana osobito zanimala za načine na koji Hrvatska rješava otvorena pitanja sa susjednim joj zemljama, kazao je nadalje novinarima Mesić.

"Upravo hrvatsko uključivanje u EU može pomoći i smirivanju čitave regije jer se vidi da onaj koji ostvari standarde može prvi doći u EU", rekao je Mesić.

Francuski su poslodavci zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku kapitalom i tehnologijom, ali nailaze na isuviše složenu administraciju, rekao je Mesić izvještavajući o gospodarskim pitanjima koja su bila također važna tema razgovora dvojice predsjednika. Chirac je tom prigodom pozvao da hrvatska pojednostavi svoje propise kako bi gospodarska suradnja bila veća, rekao je Mesić.

Pomoćnica glasnogovornice francuskog Predsjedništva kazala je da će izaslanstvo francuskih poslodavaca (MEDEF) u srpnju posjetiti Hrvatsku kako bi bolje procijenilo gospodarsku situaciju.

Chirac je također pozvao da se više uči francuski jezik, rekao je novinarima Mesić, te ocijenio da će to doći s razvojem svekolike suradnje a suradnju dviju zemalja u kulturi i obrazovanju ocijenio je odličnom.

Dodao je, da je posljednje Chiracova rečenica na oproštaju bila: "Slijedeći put vidimo se u Zagrebu". Francuska Elizejska palača istaknula je da je Mesiću ovo bio peti posjet Francuskoj iako se nije u svim navratima sastalo sa francuskim predsjednikom.

Hrvatski se predsjednik nakon razgovora sa Chiracom sastao i s predsjednikom Europske konvencije valeryjem Giscardom D'Estaingom

(Hina) xrt ysb

Pročitajte više