"Pariz više nije grad koji je bio, ali Francuzi ne žele zabraniti ulaz izbjeglicama"

Foto: N1

POLITOLOG Juraj Sotošek iz Pariza se putem Skypea javio u emisiju Novi dan na N1 televiziji.

Godina je dana od napada na francuski list Charlie Hebdo, ali i godina dana od kada je za Pariz krenulo novo ozračje straha u od terorizma, koje je na vrhuncu od najnovijih napada u kojima je u Parizu u studenom ubijeno 150 ljudi.

Sotošek kaže da se može reći da je terorizam zaokupio čitavu francusku naciju. Kazao je kako Pariz više nije grad koji je bio nekad, te da stanje pripravnosti omogućuje i uhićenje novinara, te uhićenja bez sudskog naloga.

Biti Francuz danas je, kaže Sotošek, postalo političko opredjeljenje, a ne više biološko pitanje.

Kazao je kako je ubojstvo koje se jučer dogodilo, ponovno blokiralo dio grada, što je kaže, podsjetilo na krvave događaje prošle godine.

"Počele su se opet širiti informacije treba li uopće izaći u grad. Na snazi je još uvijek stanje pripravnosti i osjetno je više policije nego u studenom prošle godine, a osjeća se i prisutnost lagane paranoje, mediji stalno pišu o prošloj godini, a policijske kontrole daju naznačiti da ipak nije sve u normali", rekao je o svakodnevnom životu Francuza danas.

Više od polovice Francuza za stanje pripravnosti

Istaknuo je i kako je pitanje izbjeglica ozbiljno, no da se na zadnjim izborima potvrdilo da protivnici ulaska izbjeglica nisu ostvarili značajan rezultat.

Kazao je kako su Francuzi i nakon Charlie Hebdoa pokazali solidarnost, pa će dodao je i u nedjelju opet biti skup komemoracije.

Sotošek je ovih dana gostovao i na jednom francuskom radiju i kaže kako ih je jako zanimalo što misli o imigrantima i izbjeglicama u Hrvatskoj, jer je potvrđeno i da su dva terorista u studenome bili u RH.

"Zanimalo ih je i treba li im zatvoriti put, je li Hrvatska tranzicijska zemlja... No, bilo je puno pitanja na koje je teško dati jasan odgovor", ispričao je.

Kaže i da se 53 posto ljudi u Francuskoj trenutačno zalaže za stanje pripravnosti, jer se čini da se Francuzi uz policiju osjećaju puno sigurnijima.

Pročitajte više