Parizu prijete međurasni sukobi

BIJES i ogorčenje zbog mučenja i ubojstva mladog Židova od strane pariške bande, među pripadnicima Židovske zajednice u Francuskoj svakim danom raste, što uzrokuje strah od moguće eskalacije daljnjih međurasnih sukoba.

Policija je rekonstruirajući događaj, kazala da je banda otela 23-godišnjeg Illana Halimija, služeći se atraktivnom plavokosom djevojkom kao mamcem kako bi iznudili novac od njegove obitelji.

Međutim, članovi žrtvine obitelji kao i mnogi pariški Židovi, uvjereni su da je zločin uglavnom rasno motiviran.

Francuski ministar pravosuđa, Pascal Clement izjavio je da su istražitelji uzeli u obzir sve okolnosti, a posebno sumnju u anti-semitizam, dodavši kako je jedan od osumnjičenika izjavio da je Halimi izabran "zato što je Židov i zato što su Židovi bogati."

Član parlamenta, Claude Goasguen strahuje zbog mogućih posljedica ekstremnog nasilja, ukoliko se gradske vlasti ne ostave "šutnje o pravim motivima ubojstva".

Unatoč, pretežno mirnom provjednom maršu pariških Židova prošlog vikenda, zabilježeni su mnogi slučajevi nasilja radikalnih mladih Židova. Jedan je crnac pretučen zato što se navodno smijao njihovom prosvjedu. Napadnuta je i jedna arapska trgovina, a motorist koji se izrugivao prosvjednoj povrci, spasio je glavu zahvaljujući vođama demonstracija.

Židovske radikalne skupine ostaju čvrsto pri svome stavu da je Illan Hamili, prodavač mobilinih uređaja zapravo žrtva "islamo-fašizma".

Petnaestero ljudi, uhićeno je pod sumnjom da su povezani s mučenjem i ubojstvom Hamilija. Tri su osumnjičenika pod specijalnom istragom, uključujući i 24-godišnjeg Audrey Lorleacha, kojeg se sumnjiči da je mladog Židova odveo u zamku.

Vođa bande, Youssouf "Mohammed" Fafana, koji sebe naziva "mozgom barbara" još uvijek je u bijegu. Fafana je više puta zatvaran zbog svojih krminalnih aktivnosti, a njegovi su susjedi kazali da je on itekako sposoban za otmicu, mučenje i ubojstvo. Policija ga je stoga proglasila "najtraženijim čovjekom u Francuskoj".

Istražitelji su potvrdili da je banda povezana s ostalim otmicama i pokušajima otmice u Parizu. No, veći dio ostalih žrtava nisu bili Židovi, zbog čega plicija službeno inzistira na tome da razlog mučenja i ubojstva I. Halimija nije rasno motiviran.

Mladi muškarac nestao je 21.siječnja, nakon što je dogovorio spoj s Meme Lorleach, mladom ženom koju je upoznao na svom radnom mjestu u trgovini mobilnih uređaja u središtu Pariza.

Njegova obitelj je potvrdila da je primila čitavu seriju zahtjeva za otkupninom putem e-maila, sms-a i telefona u visini od 308.000 funti, koje nikako nisu mogli prikupiti. Mladić je pronađen tri tjedna kasnije, prošlog tjedna u predgrađu Pariza, potpuno gol i izmasakriran od ozljeda. Nedugo nakon što je odvezen u bolnicu umro je od višetrukih ozljeda i opekotina.

Njegova obitelj tvrdi kako je Illan bio žrtva anti-semitizma jer su tijekom telefonskih razgovora otmičari čitali djelove židovske Biblije. Čak i da je u pitanju bio novac, rekli su kako vjeruju da je Halimi mučen i ubijen zato što je Židov.

Neki od vođa židovske zajednice smatraju kako policija namjerno zanemaruje rasne motive zločina kako bi se spriječilo širenje religioznih tenzija među etnički i rasno raznolikim stanovništvom u Parizu.

M.S.

Pročitajte više