Parlamentarci Fataha prihvatili novi palestinski kabinet

Parlamentarni zastupnici vladajućega Fataha u ponedjeljak su prihvatili novi kabinet Palestinske samouprave, objavili su stranački dužnosnici i tako su predsjedniku Mahmudu Abasu omogućili da Palestinskom zakonodavnome vijeću ponudi novu vladu na glasovanje o povjerenju.

Kabinet je dobio podršku nakon maratonskoga sastanka koji je trajao do tri u noći, kažu dužnosnici. Novi kabinet bit će još u ponedjeljak predstavljen Zakonodavnome vijeću.

Abas je prošli mjesec izabran za nasljednika Jasera Arafata, a s premijerom Ahmedom Koreijem vodi žestoke borbe oko sastava 24-članoga kabineta.

Među novim licima kabineta najpoznatiji je Naser Jusef koji će kao ministar unutarnjih poslova biti zadužen za snage sigurnosti. Arafat se svojevremeno opirao Jusefovu imenovanju i nije htio tom bivšem generalu prepustiti nadzor nad tim snagama. Jusef dolazi na mjesto Arafatova bliskog suradnika Hakama Bilawija.

Naser Al-Kidva, Arafatov nećak, koji je bio palestinski predstavnik u Ujedinjenim narodima, postat će ministar vanjskih poslova umjesto Nabila Šaata koji će postati premijerov zamjenik.

(Hina) xvm ysb

Pročitajte više