Parlamentarni odbor podržao kandidata za ministra unutarnjih poslova

SLOVENIJA je do 2007. godine sposobna osigurati učinkovitu zaštitu granice potrebnu da preuzme šengenski nadzor vanjske granice EU-a, izjavio je u ponedjeljak Dragutin Mate, kandidat za novog slovenskog ministra unutarnjih poslova, prilikom predstavljanja zastupnicima na sjednici parlamentarnog odbora za unutarnju politiku.

Na pitanje jednog zastupnika bi li slovenskoj policiji u kontroli buduće šengenske granice trebala pomagati vojska, Mate je rekao da to nije u skladu s europskim rješenjima, ali da su mogući određeni oblici suradnje policije i vojske.

Članovi odbora podržali su Matea kao kandidata za ministra unutarnjih poslova. Za njega je glasovalo 9 članova odbora, a tri su bila protiv. Najkritičniji prema njemu bio je Miran Potrč, član Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) koji je rekao da Mate nije pružio zadovoljavajuće konkretne odgovore o budućem djelovanju nego je čitao ono što je o tome napisano u koalicijskom ugovoru četiriju stranaka koje sudjeluju u Janšinoj vladi.

Mate je odbio i navode da je za vrijeme dok je bio slovenski vojni ataše u Sarajevu "špijunirao" tadašnjeg slovenskog veleposlanika Dragu Mirošiča, kako su ovih dana pisali slovenski mediji, a odbio je govoriti i o tzv. aferama u vezi s prodajom oružja u vrijeme slovenskog osamostaljivanja. S time su ga također, od njegove neočekivane kandidature prošlog tjedna, povezivali mediji, navodeći uz to da je Mate bliski suradnik budućeg premijera Janeza Janše još od ranih devedesetih godina.

Pročitajte više