partnerstvo za društveni razvoj upozorava na korupciju u staračkim domovima

Nevladina udruga Partnerstvo za društveni razvoj upozorila je danas na, kako kažu, korupciju u zagrebačkim domovima za stare i nemoćne osobe koju grupa odgovornih osoba sustavno provodi više od deset godina.

Prema podacima Udruge, u posljednjih deset godina u staračke je domove uz mito smješteno više od pet stotina osoba, a brojne nepravilnosti uočene su i prilikom natječaja za snabdijevanje i renoviranje nekih domova, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak.

Napomenuvši da korupciju u staračkim domovima istražuju više od pet mjeseci, Podumljak je kazao da je u to vrijeme Udrugu kontaktirao veliki broj osoba koje su ukazale na "ogroman broj nepravilnosti u radu zagrebačkih staračkih domova".

Smatra da izjave svjedoka impliciraju odgovornost nadležnih službi u gradu Zagrebu, Ministarstvu rada i socijalne skrbi, te drugim institucijama koje su bile informirane o korupciji u domovima, a nisu poduzele ništa u otkrivanju i kažnjavanju odgovornih.

Imena svih odgovornih nisu poznata ni Udruzi jer, kako tvrde, ono što su otkrili samo je dio "dobro skrivene ledene sante". No, njihova saznanja i izjave svjedoka, kažu u Udruzi, upućuju da iza korupcije stoji veći broj ravnatelja domova, djelatnici Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, Ministarstva rada i socijalne skrbi, ali i neki djelatnici te dobavljači domova za stare i nemoćne.

O korupciji prilikom smještaja u staračke domove, pojašnjavaju, vrlo je teško naći svjedoke koji su i sami dali mito, jer se te osobe boje da će, nakon njihova svjedočenja, osobe koje su smjestili u staračke domove izgubiti smještaj.

Osim toga svi domovi u Zagrebu su u posljednje vrijeme, prema podacima Partnerstva, dobili pravilnike o poslovnoj tajni, kako bi se "spriječilo curenje informacija ili onemogućilo utvrđivanje činjenica".

Stoga, Udruga od Ministarstva rada i socijalne skrbi, te nadležnih institucija traži inspekcijski nadzor svih zagrebačkih staračkih domova. Pritom se, dodaju, moraju pregledati i sve preporuke za prioritetni smještaj, na temelju kojih su osobe smještane u domove mimo lista čekanja.

Kako bi se izbjegli pritisci i utjecaj na svjedoke u vrijeme nadzora trebalo bi privremeno suspendirati ravnatelje svih domova, smatraju u Partnerstvu za društveni razvoj.

(Hina) am so

Pročitajte više