Pat Cox upozorava Prodija i Berlusconija

OSTAVITE po strani svađe i polemike vaših stranačkih pristaša u Italiji, poručio je predsjednik Europskog Parlamenta Pat Cox predsjedniku Europske komisije Romanu Prodiju i predsjedavajućem Europske unije Silviju Berlusconiju.

U razgovoru za današnji broj "Corriere della Sera" Pat Cox upozorava kako talijanske svađe dvojice čelnika, koji će se vjerojatno sučeliti na slijedećem talijanskim izborima, štete Europi i posebno stvaranju europskog Ustava.

"Umjesto polemiziranja usredotočite se na temeljne izazove koji očekuju Europu do konca godine", poručuje Cox Berlusconiju i Prodiju. On dodaje kako ne dijeli stavove sadržane u završnome dokumentu o sastanku EU - Rusija održanom u Rimu 6. studenoga. To je bio dan kada su se opet razišli Prodi i Berlusconi, ali Cox također drži kako dokument, koji je načinilo talijansko predsjedništvo EU o razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ne odražava mišljenje Europarlamenta.

"U dokumentu se ne spominju ljudska i politička prava u Čečeniji. Također nema spomena o zahtjevu koji EU upućuje Rusiji kako bi potpisala dokument o zaštiti okoliša iz Kyota. Sve parlamentarne skupine u Europarlamentu, od Pučke stranke do Zelenih, zatražile su od talijanskog predsjedništva EU da uvrsti ta dva temeljna pitanja u razgovorima s Rusijom: štovanje ljudskih prava u Čečeniji i ruski prilog u zaštiti okoliša", kaže Cox.

"Oko toga ne smiju biti dvojbe ili nesuglasice. Sada očekujemo formalni odgovor Berlusconija. Hoće li to biti u Parlamentu ili na drugi način neka izabere Berlusconi, ali želimo znati zašto je iz dokumenta nestalo pitanje Čečenije i protokola iz Kyota", rekao je Cox.

Pročitajte više