Pavić: Ništa ne ukazuje na ptičju gripu; zabranjen uvoz žive peradi iz Njemačke, Austrije i Mađarske

Dosadašnji rezultati analiza uginulih labudova ne upućuju da su zaraženi ptičjom gripom, a konačni rezultati bit će poznati sutra, izjavio je danas Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić.

Naveo je da je Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva danas zabranilo uvoz žive peradi i mesa od peradi, osim termički obrađenih prerađevina - iz Njemačke, Austrije i Mađarske.

Hrvatska sada iz 26 zemalja ne uvozi živu perad i meso od peradi, osim termički obrađenih prerađevina.

Svi uzorci uginulih ptica koji su nasađeni na hranjivu podlogu u ponedjeljak, zasad ne ukazuju na ptičju gripu, rekao je Pavić i najavio je da će sutra biti poznati prvi službeni rezultati analize, kada će se sa sigurnošću moći reći jesu li, ili nisu ptice uginule od ptičje gripe.

Naveo je da u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta na analizu svakodnevno pristižu uginule ptice, najviše labudova.

Jutros je donesen labud pronađen u Zamlaki kod Varaždina, sinoć su donesena četiri pronađena kod Sveučilišne bolnice na rubnim dijelovima Zagreba, jedan pronađen kod Bedekovčine, te jedan s područja Varaždina.

U proteklih šest dana Centar za peradarstvo zaprimio je uzorke 27 uginulih labudova, četiri čaplje i jednog jastreba pronađenih na 20-tak lokacija u Hrvatskoj.

Pročitajte više