Pazin: Potpisano pismo namjere o radionici za zapošljavanje invalida

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić danas su u Pazinu potpisali pismo namjere o osnivanju radionice za zapošljavanje invalida.

Potpisnici pisma namjere planiraju u radionici, čije bi sjedište bilo u Puli, zaposliti tridesetak invalidnih osoba, no ostvarivanje toga plana ovisi o sredstvima.

Županija i Sindikat računaju da bi osnivački ulog moglo biti četiri milijuna kuna potraživanja od pulske tvrtke ´Tekop´, koja je prije stečaja zapošljavala uglavnom invalide. Ta bi im potraživanja ustupili ´Tekopovi´ vjerovnici - HZZO, HZMO, Ministarstvo financija-Porezna uprava, Hrvatski fond za privatizaciju i Grad Pula.

Po Jakovčićevim riječima, očekuje se da će postupak prodaje ´Tekopa´, za koji je ponuđena veća cijena od procijenjene vrijednosti imovine, biti završen za mjesec dana pa je izgledno da će vjerovnici svoja potraživanja naplatiti.

Pismo namjere upućeno je svim Tekopovim vjerovnicima od kojih se uskoro očekuju odgovori o tome hoće li postati osnivači radionice ili će svoja potraživanja prenijeti na potpisnika Pisma namjere.

Po nekim usmenim očitovanjima, istarski župan Ivan Jakovčić vjeruje da će se projekt moći realizirati, no u ovom trenutku, kako je rekao, ´nije u stanju prognozirati u kojem roku´.

Riječ je o prvoj takvoj inicijativi u Hrvatskoj, a Sindikat i Županija očekuju da im se, osim Tekopovih vjerovnika, u osnivanju radionice za invalide pridruže i drugi zainteresirani.

Pročitajte više