PEDESET GODINA MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI

Bogatim izložbenim programom Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu ove će godine proslaviti 50. obljetnicu djelovanja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić podsjetila je da je 7. prosinca 1954. odlukom tadašnje Gradske skupštine osnovana Gradska galerija suvremene umjetnosti, danas Muzej suvremene umjetnosti.

Pintarić je izrazila zadovoljstvo što će se u ovoj jubilarnoj godini na novoj muzejskoj zgradi, koja se potkraj prošle godine počela graditi u Novom Zagrebu, završtiti građevni i krovni radovi.

MSU ima više od 6,5 tisuća predmeta, vrlo vrijedan arhiv o suvremenoj umjetnosti i stručnu knjižnicu s oko 20 tisuća svezaka.

Po ravnateljičinim riječima Muzej je najviše pozornosti izazvao izložbenom djelatnošću koje su ostavile dubok trag u hrvatskoj suvremenoj likovnoj umjetnosti.

Kako je najavljeno za današnjega susreta s novinarima, na dan osnutka Muzeja, 7. prosinca 2004., predstavit će se fundus MSU-a velikom monografijom, koju pripremaju Marija Gattin i Jadranka Vinterhalter.

U proljeće i potkraj godine u Klovićevim dvorima pokazat će se izbor remek-djela suvremene europske i svjetske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Prva od njih je izložba iz privatne kolekcije Lenz Schonberg iz Austrije, a druga iz pariškoga Centra "Georgesa Pompidoua". U program proslave uvršten je i projekt "Pilot 04" koji će obuhvatiti velik broj protagonista suvremene umjetnosti. Riječ je o eksperimentalno-istraživačkom programu od 50 sadržaja, kao što su izložbe, akcije, predavanja, radionice i drugo.

Po najavama autora program je osmišljen za različite naraštaje i umjetnička opredjeljenja s područja vizualne umjetnosti, medija, arhitekture, dizajna, glazbe, izvedbene umjetnosti te za kustose i kritičare. Namjera je tih programa otvoriti prostor Muzeja brzim i izravnim umjetničkim reakcijama, komunicirati s publikom, otvoriti prostor dijaloga i poduprijeti multidisciplinarnost umjetničkog izraza.

U jubilarnoj godini MSU-a organizira se i nekoliko nastupa hrvatskih umjetnika na međunardonim izložbama u Solunu u jesen ove godine, u Saint Etiennu te na Donaufestivalu u Ulmu.

Sanja Iveković će s projektom "Ženska kuća" sudjelovati na izložbi u Genovi koja je ove godine uz Lille proglašena europskom kulturnom prijestolnicom. O nastupu hrvatskih umjetnika u inozemstvu izvijestila je Nada Beroš.

(Hina) xta ymc

Pročitajte više