Čelnica Hong Konga otvorila ured za nacionalnu sigurnost: Ovo je povijesni trenutak

Foto: EPA

NENAJAVLJENA ceremonija otvaranja kineskog ureda za zaštitu nacionalne sigurnosti održana je danas u hotelu u Hong Kongu.

Ured je otvoren sedam dana od donošenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti

Ured je otvoren tjedan dana nakon što je Peking usvojio kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong. Ured u hotelu MetroPark, koji se nalazi nasuprot okupljališta prosvjednika Victoria Parka, bit će središte operacija za provođenje zakona po kojemu se oštro kažnjavaju secesija, subverzija, terorizam i strano uplitanje.

Čelnica Hong Konga: Otvaranje ureda je povijesna prekretnica

Čelnica Hong Konga Carrie Lam govorila je na ceremoniji, održanoj u 7:20 po lokalnom vremenu, nazvavši otvaranje ureda "povijesnim trenutkom".

"Svjedočimo još jednoj prekretnici u uspostavi čvrstog pravnog sustava i mehanizma provođenja za očuvanje nacionalne sigurnosti u specijalnoj administrativnoj regiji Hong Konga u Narodnoj Republici Kini", kazala je Lam.

Prisutno je bilo više desetaka dužnosnika, uključujući direktora novog ureda Zheng Yanxionga, dužnosnika za vezu Hong Konga i Kine, kao i zapovjednike kineske vojske.

Novi je zakon izazvao oštre kritike stanovnika Hong Konga i međunarodne zajednice

Novi je zakon izazvao oštre kritike stanovnika Hong Konga i međunarodne zajednice, a 27 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, traži od Kine da odustane od zakona.

Hong Kong, po dogovoru s Velikom Britanijom koja je Hong Kong Kini vratila 1997., do 2047. godine uživa autonomiju po načelu "jedna zemlja, dva sustava".

Mnogi smatraju da zakon o nacionalnoj sigurnosti krši to načelo.

Pročitajte više