Peroj: Pronađeni ostatci dviju rimskih rustikalnih vila

VODITELJICA tima Istarskog arheološkog muzeja dr. Alka Starac danas je novinarima predstavila rezultate šestomjesečnih arheoloških iskapanja na dvama predjelima u Dragoneri nedaleko od Peroja na kojima su s južne i sjeverne strane rta Grote pronađeni ostatci dvaju antičkih stambenogospodarskih kompleksa, odnosno dviju rimskih rustikalnih vila.

Po riječima dr. Alke Starac arheološka istraživanja ostataka vila pri kraju su i sada nalaze treba konzervirati. Ostatci rimske vile na južnome dijelu prilično su oštećeni jer je gotovo 80 posto građevine pod morem, a ostatci na kopnu stradali su u 18. i 19. stoljeću kad je kamen od kojeg je bila izgrađena vila služio za gradnju vapnenica.

Međutim, ostatci na sjevernoj strani Dragonere su, drži ona, bolje očuvani pa su tako iskapanjima otkrivene brojne prostorije raznih namjena od kojih su neke ukrašene dobro očuvanim podnim mozaicima.

"Obje su građevine imale u sastavu stambeni dio u kojem su se nalazili mozaični podovi, ali i gospodarski dio te dvorište", kazala je Alka Starac i dodala kako su u obje vile pronađeni ostatci antičkih mlinica za proizvodnju maslinova ulja.

Po njezinim riječima pretpostavlja se da su obje vile bile naseljene od I. do VII. stoljeća i svaka se prostirala na oko 2500 četvornih metara.

Osim arheoloških pronađeni su i ostatci keramičkog posuda, stakla i poneki zagubljeni novčić iz antičkog razdoblja.

(Hina) dspo vkn



Pročitajte više