Peter Gabriel proglašen vitezom umjetnosti i književnosti

FRANCUSKI ministar za kulturu i komunikacije JeanJacques Aillagon predao je ovih dana u Cannesu državno odličje viteza umjetnosti i književnosti britanskom pjevaču Peteru Gabrielu, prigodom održavanja 38. MIDEMa (Međunarodni sajam ploča i glazbenog nakladništva) od 25. do 29. siječnja.

Ministar je istaknuo "osjetljivost za suvremene potrebe" bivšeg pjevača skupine Genesis. Podsjetio je na njegovu karijeru "glazbenika, pjesnika, pisca, redatelja i producenta", kao i utemeljitelja (2000.) europske baze za legalno presnimavanje glazbe OD2.

Ministar Aillagon istaknuo je i rad pjevača - koji je u Cannes doputovao sa suprugom i najmlađim sinom - kao utemeljitelja putujućeg festivala WOMAD (World of Music, Arts and Dance) i glazbenika koji je podignuo "mostove između sjevera i juga, vizionara koji je u digitalnoj tehnici prepoznao priliku za bolju komunikaciju".

Na istoj svečanosti francuski je ministar kulture dodijelio odličja još nekim osobama iz glazbene industrije, kao što su japanska nakladnica Misa Watanabe (promaknuta u časnicu umjetnosti i književnosti), a u rang viteza istog reda promaknuti su mađarski pijanist Zoltan Kocsis, francuski skladatelj Eric Tanguy, glavni direktor EMI Music Europe za Francusku Emmanuel de Buretel i predsjednik državnog sindikata za fonografsko nakladništvo (SNEP) Gilles Bressand, koji je uz to i glavni direktor neovisne francuske diskografske kuće XIII Bis Records.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više