Petnaest Hrvata iz Egipta sigurno se vratilo u Zagreb

PETNAEST Hrvata avionom iz Egipta stiglo je do Beča gdje ih je čekao autobus kojim su jutros oko sedam sati stigli do Zagreba. Među njima je bila samo jedna osoba koja je zaposlena u veleposlanstvu, koja se s obitelji vratila u Zagreb. Svi drugi djelatnici našeg veleposlanstva zasad ostaju u Egiptu te su u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima koji su u Egiptu na stalnom ili privremenom radu.

"U skladu sa situacijom i njihovim željama, djelatnici našeg veleposlanstva će onima koji su ostali pružiti pomoć", rečeno nam je iz Ministarstva vanjskih poslova koji se zahvaljuju austrijskom veleposlanstvu koje je Hrvate smjestilo u avion namijenjen evakuaciji austrijskih državljana.

Prema njihovoj evidenciji u Egiptu je ostalo još 30-ak hrvatskih državljana koji nisu izrazili namjeru za napuštanjem Egipta. Iz MVPEI-a i dalje preporučuju hrvatskim građanima da ne putuju u Egipat.

Iz MVPEI-a je stiglo i priopćenje u kojemu piše kako Republika Hrvatska sa zabrinutošću prati razvoj događaja u Arapskoj Republici Egipat.

"Izražavajući žaljenje zbog žrtava do kojih je došlo tijekom nemira proteklih dana, pozivamo na suzdržavanje od nasilja sa ciljem smirivanja situacije. Nadamo se skorom prekidu nasilja i početku mirnog demokratskog dijaloga radi rješavanja nastale krize te provođenja političkih ekonomskih i društvenih reformi uz puno uvažavanje temeljnih ljudskih prava. Uvjereni smo da će se na taj način stvoriti uvjeti za poboljšanje života za sve građane i omogućiti daljnji napredak Egipta koji je važan čimbenik regionalne i šire stabilnosti i Hrvatskoj prijateljska zemlja", stoji u priopćenju.

Pročitajte više