Petrov je jučer rekao da želi biti premijer, Plenković danas kaže - nema šanse

Foto: Hina

DANAS se sastalo Predsjedništvo HDZ-a, a na sastanku je sudjelovao i jedini kandidat za budućeg šefa stranke Andrej Plenković. Novinarima je otkrio što je vrh HDZ-a zaključio.

"Razmotrili smo pripreme za izbore. Čuo sam sve što radi radna skupina kolegice Maletić i kolege Jelića te smo razmotrili aktualnu politčku situaciju", rekao je Plenković i dodao da je otvoren za suradnju sa svim strankama koje su članice Domoljubne koalicije.

"Otvoreni smo za razgovore i partnerstva, bilo s članovima Domoljubne koalicije i s nekim strankama koje s HDZ-om nisu do sada bile u koaliciji.  Te odluke donosit ćemo nakon izbora 17. srpnja, pri čemu ćemo se voditi načelom programske podudarnosti i svjetonazorskih sličnosti", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je prvi put sudjelovao na poziv članova tog stranačkog tijela.

Okolišanje oko HRAST-a

Ne želeći konkretno odgovoriti na upit jesu li Hrast i i HSP AS donijeli Domoljubnoj koaliciji više štete nego koristi, poručio je kako su svi potencijalni koalicijski partneri, a HDZ će razmotriti što je u Domoljubnoj koaliciji bilo uspješno i što će im koristiti na predstojećim izborima. 

"Svatko je doprinio na svoj način, ali želim da odluke donosimo nakon što dobijem mandat za predsjednika", istaknuo je.

Naglasio je i da nema nikakvih informacija o mogućem preslagivanju saborske većine do 15. srpnja, niti to smatra realnim.


"Sve takve napise doživljavam spekulacijama i ne želim se na to osvrtati", rekao je.  

Kandidat za predsjednika HDZ-a je, upitan jesu li razgovarali o detaljima pozajmica HDZ-u, odgovorio da će za poslovanje stranke odgovarati nakon što bude 17. srpnja izabran za predsjednika. Pri tome će se voditi načelima da sve aktivnosti koje se odnose na prihode i rashode  budu u skladu s zakonom, da se odluke donose transparentno i članovi Predsjedništva budu upoznati s modalitetima financiranja stranke te da se zajednički donose odluke od koga će se financirati.

Nakon odluka i ocjena Državnog izbornog povjerenstva  i Državne revizije koji su potvrdili da je financiranje HDZ-a u tom razdoblju bilo zakonito, ta priča za mene je zaključena. Odgovarat ću za ono što će biti u budućnosti", naglasio je.

Nitko nije otpao za mogućnot suradnje, pa ni HRAST

U Domoljubnoj koaliciji Plenković vidi i HRAST, pokazalo se nakon što mu je postavljeno pitanje o takvoj potencijalnoj suradnji.

"Nitko nije otpao za mogućnost suradnje. Svi su potencijalni partneri i razmotrit ćemo što je bilo uspješno. Svatko je pridonio na svoj način, ali odluke ćemo donijeti nakon što postanem predsjednik", rekao je Plenković.


Božo Petrov rekao je jučer kako ne isključuje mogućnost da on sam bude MOST-ov kandidat za premijera.

"Ako ćemo gledati koga imam za usporedbu, prije Karamarka, danas Milanovića, onda mogu samo reći da mogu biti samo bolji", rekao je Petrov.

Ako je suditi prema Plenkovićevom odgovoru, jasno je da budući predsjednik HDZ-a tu mogućnost oštro odbacuje.

"Smatram da predsjednik vlade mora imati stranački i izborni legitimitet. Uobičajeno je da najjača stranka koalicije dobiva mjesto premijera i to je čvrsti stav HDZ-a. Tako idemo u izbore", rekao je Plenković.

Ni Beljak ne bi podržao Petrova za premijera

Petrova za premijer ne bi podržao niti novi koalicijski partner SDP-a, stranka HSS na čelu s novoizabranim predsjednikom Krešom Beljakom.

Na pitanje bi li podržao Petrova za premijera, Beljak kaže odlučno "ne".

"Ne, ni u kojem slučaju. Mi smo javno rekli sve kako i što mislimo. Naš koalicijski partner je SDP i uvjeren sam da će to tako biti. A g. Petrov je propustio svoju priliku da bude premijer prije nekoliko mjeseci i mislim da mu je to bila prva, jedina i zadnja prilika u životu", rekao je Beljak za N1.

Pročitajte više