Petrov: Sve loše oko Agrokora počelo se događati kad je Most otišao iz vlade

Screenshot: N1

O PRIJEDLOGU da se vrati Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, zašto je to važno i zašto premijer Andrej Plenković dio odgovornosti prebacuje na Most, u razgovoru za N1 govorio je čelnik Mosta Božo Petrov.

Petrov se zalaže da se vrati istražno povjerenstvo za Agrokor. Ako ne ništa, smatra Petrov, da se utvrdi politička odgovornost za bivšu Todorićevu firmu proteklih 20 godina.

"Smatramo da se treba utvrditi barem politička odgovornost kako je nastao Agrokor i što se 20 godina događalo. Kada su vladajući vidjeli da im to neće donijeti dobro, da će istina izaći na vidjelo, onda su jednim administrativnim postupkom na silu ugušili to Povjerenstvo.

Ponovno smo pokrenuli prijedlog za Povjerenstvo zbog niza recentnih događaja, smatramo da se treba ispitati sve što se događalo, pogotovo u vremenu otkad Most nije u vladi. Treba istražiti političku odgovornost, treba se znati tko je što radio. Most se ne boji istine", rekao je Petrov.

"U novom prijedlogu dajemo mogućnost da, ako HDZ želi biti transparentan, dođu svi koji su sudjelovali u procesu zadnjih godinu dana, pa i prije. Da dođu, da im se da prilika, a ne da se nakon godinu dana pokazuju mailovi koji su trebali biti komunicirani javnosti", dodaje Petrov.

Petrov smatra da su se loše stvari počele događati kad je Most otišao iz koalicije.

"Mailovi uvijek imaju težinu, sve informacije. S druge strane, istražno povjerenstvo u saboru omogućava da pozovete svjedoke, da zastupnici imaju mogućnost pitati sve što ih zanima, što su određeni ljudi u Agrokoru radili zadnjih godinu dana.

Dok smo bili u koaliciji krili su nam za skupinu Borg, a nakon toga su oni sve te tvorce Lex Agrokora nagradili višemilijunskim ugovorima, nakon toga je došao roll-up model za koji također nismo znali... Loše stvari su se događale otkad je Most otišao", kaže Petrov.

O pisanju Lex Agrokora

Demantirao je da je i Most birao članove u skupinu Borg.

"Ne. Mi smo predlagali ljude, svih pet imena dogovorili smo s političkim partnerima samo za analizu financijskih izvješća zbog predstojećeg sastanka s Ivicom Todorićem. Dali smo mogućnost financijskom timu da ispita izvješća koja je poslao Agrokor da bismo se pripremili za zastanak", rekao je.

"Morate znati da je za sve bila odgovorna Martina Dalić. Nismo znali tko čini tu skupinu", dodaje.

No, zašto nisu ništa pitali?

"U trenu kad kaže da je ona odgovorna za kreiranje zakona, s tim da smo mi dali smjer u kojem se treba ići, ja ne mogu preispitivati ministricu i očekivati da će ona sve loše napraviti. Mi smo uvijek sve otvoreno s njima govorili, očekivali smo isto zauzvrat. Meni se danas štuca koliko nas Plenković spominje, koliko bi se htio oprati. Simptomatično je da se ne može sam pa se poziva na bivše koalicijske partnere. Šteta što nas tada nisu podržali", pravda se Petrov.

"Kada vam kažu da će Ministarstvo gospodarstva pisati zakon, kako možete znati da će ga pisati netko van institucija? Formirana skupina bila je za analizu financijskih izvješća", dodaje.

Pročitajte više