Piccolo: Zajedničke talijansko-hrvatske pomorske kontrole

PODTAJNIK talijanskog ministarstva za poljodjelstvo i šumarstvo, Paolo Scarpa Bonazza Buora u izjavi za današnji broj talijanskog lista ´Il Piccolo´ predložio je zajedničku kontolu ribarenja u Jadranu kako bi se izbjegli incidenti.

Mješovita hrvatsko-talijanska kontrola nad ribaricama bi trebala pridonijeti spriječavanju incidenata koji nastaju kada talijanske ribarice uđu u hrvatske teritorijalne vode. Ako dođe do dogovora o takvom nadzoru Jadrana, onda bi to mogao biti primjer i za ostale dogovore u Sredozemlju, drži Scarpa. Upravo radi nalaženja dogovora za izbjegavanje incidenata kakav je bio 20. siječnja ove godine kada je hrvatski patrolni čamac pucao po talijanskoj ribarici ´Eclisse´ na sjeveru Jadrana, Scarpa je, kako piše ´Piccolo´, razgovarao s hrvatskim veleposlanikom u Rimu Dragom Kraljevićem.

´Naša je namjera doći do uske suradnje s hrvatskom vladom kako bi se uskladili zakoni u sektoru ribarstva. Uvjereni smo da će Hrvatska biti privilegirani partner s kojim ćemo razmotriti pitanja od najveće važnosti za Jadranski bazen kako bi on postao nekom vrstom laboratorija u kojem ćemo definirati ključna pitanja i prije Euromediteranske konferencije koja će se održati u Veneciji´, rekao je Scarpa. Potrebno je zaštititi riblji fond, proglasiti zaštićene zone i sve nadzirati kako bi se rješilo pitanje ribolova i ribarenja u Jadranu, a posebno ulaska ribarica u tuđe teritorijalne vode, drži talijanska strana.

Pročitajte više