Picula nastavio bliskoistočnu turneju posjetom Libiji

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula nastavio je u četvrtak bliskoistočnu turneju posjetom Libiji, gdje je s kolegom Abdel Rahmanom Shalgamom razgovarao o bilateralnoj suradnji i aktualnim događanjima u regiji.

´Ministri su izrazili zadovoljstvo intenziviranjem suradnje i zaključili da dobre političke odnose treba unaprijediti boljom gospodarskom suradnjom´, izjavio je Hini glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Žarko Plevnik.

Po njegovim riječima, Picula je istaknuo da Hrvatska s Libijom ima najveću robnu razmjenu od zemalja u regiji te da postoje realne mogućnosti za njezino povećanje.

´Obje zemlje pripadaju mediteranskom krugu zemalja, pa je to jedan od preduvjeta jačanju tradicionalno dobrih odnosa´, dodao je Plevnik.

Piculin posjet Libiji priprema je i za najavljeni posjet Predsjednika Stjepana Mesića toj sjevernoafričkoj zemlji, te posjeta libijskog vođe Moamera el Gadafija Hrvatskoj.

´Ministar Picula prenosi, u tom pravcu, osobnu poruku predsjednika Mesića libijskom vođi´, rekao je Plevnik.

Radne skupine hrvatskog i libijskog ministarstva vanjskih poslova danas su nastavili nedavno započete pregovore o ugovoru o gospodarsko - trgovinskoj suradnji i zaštiti ulaganja te o sporazumu o suradnji dvaju ministarstva. Posljednji sporazum trebao bi biti potpisan večeras ili sutra prijepodne.

Ministar Picula je proteklih dana boravio u Libanonu, Egiptu i Jordanu, gdje je s najvišim dužnosnicima razgovarao o bilateralnim i multilateralnim pitanjima važnima za Hrvatsku i arapske zemlje.



Pročitajte više