Picula: Ponovno BiH potpisao izjavu Vilnius skupine

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula izjavio je da bi ponovno potpisao izjavu Vilniuske skupine o Iraku, ako bi se ona donosila u istim okolnostima.

´Kada bi okolnosti u kojima je izjava potpisana bili isti i ne bi bilo odstupanja od vitalnih vanjskopolitičkih interesa, ponovno bi ju potpisao´, rekao je Picula na predavanju u Diplomatskoj akademiji.

Pojasnio je da su ministri zemalja aspiranata na članstvo u NATO-u izjavu sastavljali nakon pada američkog space-shuttle ´Columbia´ i uoči izlaganja državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti UN-a.

´To su bili delikatni uvjeti i nije bilo vremena za konzultacije... Oni koji tvrde da je trebalo sazvati saborsku sjednicu ili manipuliraju ili ne znaju što govore´, naglasio je Picula.

Ustvrdio je da izjava Vilniuske skupine nije ratna izjava, nego oblik pritiska da Irak ispunjavanjem obveza iz rezolucije 1441 spriječi rat.

Picula je pred polaznicima diplomatske akademije govorio i o vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske. Prioritetnim zadacima ocijenio je ulazak u EU i NATO, suradnju s Haagom i stabilizaciju prilika na jugoistoku Europe.

Pročitajte više