PICULA U BEČU SUDJELOVAO NA KONFERENCIJI KOMISIJE CTBTO-A

Hrvatska politika pokazuje dosljednost i kontinuitet zalaganja da se svijet učini sigurnijim od moguće opasnosti ugrožavanja nuklearnim oružjem, rekao je u srijedu u Beču hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Picula je to izjavio nakon što je u Beču sudjelovao na trodnevnoj konferenciji privremene Komisije Organizacije za provođenje ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBTO), te održao niz bilateralnih susreta.

"Ovdje smo na ministarskoj razini posvjedočili da želimo poduprijeti rad privremene Komisije CTBTO-a", izjavio je Picula.

Hrvatski ministar vanjskih poslova naglasio je da je riječ trećoj konferenciji koja ima zadatak afirmirati jedan proces koji nije dovršen - Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa ne može stupiti na snagu dok ga ne ratificiraju 44 zemlje koje imaju nuklearna postrojenja na svom teritoriju.

Za sada to nije slučaj, zato treba koristiti svaku priliku da se na neki način utječe na svijest zemalja koje to nisu potpisale da to učine, i time omoguće primjenu Sporazuma, koji bi trebao dugoročno svijet i čovječanstvo lišiti opasnosti od nuklearne prijetnje, kazao je Picula.

Picula je na marginama konferencije razgovarao s ministrom vanjskih poslova Finske i predsjednikom bečke Konferencije Erkkiem Tuomiojem, koji dolazi iz zemlje koja još uvijek nije ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju RH i EU, ali će, kako je rekao finski ministar, to učiniti vrlo skoro, možda tijekom ovog mjeseca.

Time će se broj zemalja koje nisu ratificirale sporazum svesti samo na nekolicinu, za koje je ministar Picula izrazio uvjerenje u uspješnost u lobiranju da se taj proces dovrši što prije.

Picula se sastao i s tajnikom privremene komisije CTBTO-a Wolfgangom Hoffmanom, kojeg je izvijestio što hrvatska Vlada poduzima kako bi aktivnosti RH u okviru tog procesa bile kontinuirane i formirao ga je o želji da se u Hrvatskoj formira i baza podataka preko koje bi aktivnosti na tom području bile još djelotvornije.

Picula je isto tako razgovarao je o mogućnostima da se poveća broj hrvatskih državljana u radu privremene komisije.

Šef hrvatske diplomacije razgovarao je u Beču i s austrijskom ministricom vanjskih poslova Benitom Ferrero-Waldner, informirao je što hrvatska Vlada radi kako bi čim prije dovršila rad na ispunjavanju Upitnika Europske unije i poslala ga u Bruxelles do sredine listopada. Austrijska ministrica Fererro-Waldner je izrazila potporu tom poslu i kazala "da s nestrpljenjem očekuje i višu fazu odnosa ne samo Hrvatske i Austrije, nego Hrvatske i EU".

Pročitajte više