Pijani manijaci s desecima kazni divljaju cestama, ove godine trajno oduzete samo tri dozvole

Foto: 123rf

U POSLJEDNJIH nekoliko mjeseci javnost je šokiralo nekoliko primjera gdje su obijesni vozači koji su od ranije bili poznati policiji prouzročili teške nesreće. Sredinom kolovoza u Tisnom pijani 36-godišnjak naletio je na dvije žene koje su sjedile na zidiću uz cestu i slušale koncert. Jedna od žena teško je ozlijeđena te joj je amputirana noga. Kasnije se ispostavilo da manijak za volanom uopće nije posjedovao vozačku dozvolu.


Prošlog je petka samo pukom srećom u Žabnom kod Siska izbjegnuta teška tragedija. Pijani 58-godišnji Slavko Benčić sa čak 2,58 promila alkohola u krvi autom je naletio na dva dječaka koja su čudom prošla samo s lakšim ozljedama. Sam Slavko je završio u bolnici ali je pušten istog dana. Iako od ranije ima čak 44 prometna prekršaja, on je u nedjelju opet sjeo za volan. Netko ga je prijavio i on je ipak završio u desetodnevnom pritvoru.

Nažalost, to su samo dva novija primjera. Gotovo svakog vikenda na hrvatskim cestama dođe do neke tragedije, a u nesrećama najčešće sudjeluju pijani vozači. Često se ustanovi da je riječ o ljudima koji su od ranije poznati policiji, kao u gore navedena dva slučaja. Postavlja se pitanje kako je moguće da takvi ljudi uvijek iznova sjedaju na volan, odnosno kako država to tolerira.

Stvar je tim čudnija što u Kaznenom zakonu, među ostalim sigurnosnim mjerama za sprečavanje divljanja na cestama, postoji mogućnost trajnog oduzimanja vozačke dozvole i to "kada se s obzirom na ranija počiniteljeva teška kršenja prometnih propisa može očekivati da će i nakon proteka najdužeg vremena postojati opasnost da počinitelj ponovo počini kazneno djelo protiv sigurnosti prometa".

Tragom te zakonske mogućnosti MUP smo upitali koliko u posljednje vrijeme ima slučajeva trajnih zabrana upravljanja vozilom.

Tako su ove godine na području cijele Hrvatske trajno oduzete tek tri vozačke dozvole. Naravno, do kraja godine ima još više od tri mjeseca pa je za očekivati da će ta brojka biti veća. Prošle godine trajno je oduzeto 27 vozačkih dozvola. U posljednjih deset godina trajno je oduzeto 1017 dozvola, odnosno u prosjeku nešto više od deset po godini.
 

Pročitajte više