Piloti Lufthanse krenuli u štrajk, otkazana većina letova

PILOTI njemačke zrakoplovne tvrtke Lufthansa krenuli su noćas od ponoći u opći četverodnevni štrajk u kojem sudjeluje oko 4.000 kapetana i kopilota te tvrtke, ali i pripadajuće niskobudžetne kompanije Germanwings, te tvrtke Lufthansa Cargo.

Piloti su odustali od daljnjih pregovora s vodstvom kompanije te krenuli u štrajk koji će trajati do četvrtka, a koji će Lufthansu, prema prvim procjenama, stajati oko 65 milijuna eura, no taj bi se iznos mogao lako popet i do 100 milijuna eura ukoliko se ostvare najcrnje prognoze prema kojima bi svi letovi te kompanije u naredna četiri dana mogli biti obustavljeni.

Ovo je najveći štrajk u povijesti ove tvrtke, a računa se da će biti otkazano više od 3.200 letova, uključujući i one prema Hrvatskoj i iz hrvatskih gradova prema ostalim destinacijama.

Lufthansa se svim silama trudi kako bi nadoknadila štetu i u zraku održala barem 1.000 aviona, pa su tako na pilotska mjesta angažirani i menadžeri koji imaju letačke dozvole, a dio destinacija pokriva se aktiviranjem vanjskih podružnica Lufthanse poput Austrian Airlines ili Lufthansa Italia ili se putnicima kao alternativa nudi prijevoz vlakovima.

Predstavnici sindikata pilota upozoravaju kako su njihova radna mjesta ugrožena, jer se kompanija posljednjih godina sve više oslanja na usluge letačkog osoblja inozemnih podružnica, čiji piloti lete za značajno manje plaće od njemačkih.

Iako se jedan od zahtjeva sindikata odnosi na povećanje plaća od 6,4 posto, predstavnik Lufthanse Andreas Bartels tvrdi kako je jasno da štrajk nije pokrenut zbog novca, te da tvrdnje pilota da su im radna mjesta ugrožena zbog navodnog angažmana jeftinijeg letačkog osoblja uopće nemaju temelja. Bartels tvrdi kako je pravi cilj štrajka omogućiti sindikatu pilota da ostvari jači utjecaj na donošenje odluka u kompaniji i formiranje strategije budućeg razvoja Lufthanse, što je upravi kompanije neprihvatljivo. "Nećemo dozvoliti da nam sindikat diktira posao" jasno je naglasio Bartels.

Piloti traže veće plaće i pravo na suodlučivanje u kompaniji


Lufthansin glasnogovornik Klaus Walther medijima je potvrdio kako je uprava tvrtke voljna nastaviti pregovore sa sindikatom pilota, te ih je pozvao da ponovno sjednu za pregovarački stol.

Piloti zahtijevaju povećanje plaća u iznosu od 6,4 posto, ali i veći utjecaj u donošenju ključnih odluka unutar kompanije, te posebnu garanciju da će zadržati svoja radna mjesta i u slučaju da Lufthansa neke od svojih linija prepusti jeftinijim inozemnim kompanijama.

Kompanija je već krajem prošloga tjedna najavila da je već i prije službenog početka štrajka donijela odluku o ukidanju oko 800 međunarodnih letova kao mjeru predostrožnosti, te da će u vrijeme štrajka biti obustavljeno oko dvije trećine letova, no da letovi na domaćim linijama unutar Njemačke ne bi trebali biti obuhvaćeni obustavom rada.

Njemački ministar transporta Peter Ramsauer pilote je upozorio kako su odabrali krivo vrijeme za štrajk te da postavljaju nerealne uvjete u doba recesije, upozorivši ih da bi štrajk mogao nanijeti velike štete njemačkoj ekonomiji, te je pozvao kompaniju i pilote da obnove prekinute pregovore.

Samo jedan let iz Zagreba otkazan

Iz Zagreb je otkazan samo jedan Luftansin let. Radi se o avionu koji je trebao u 14.35 poletjeti prema Frankfurtu.

Pročitajte više