Piratstvo na morima u opadanju, nove opasnosti Somalija, Irak, Nigerija

BROJ piratskih napada na brodove smanjio se u prvih devet mjeseci 2005., iako Indonezija ostaje globalna crna točka a vode Somalije ponovo se pojavljuju kao područje gdje je plovidba ozbiljno ugrožena, objavio je u utorak Međunarodni pomorski ured (IMB), agencija koja nadzire kriminal na morima.

Samo par dana nakon što su fotografije piratskog napada na američki brod za krstarenje "Spirit" ispred obale Somalije obišle svijet, Međunarodni pomorski ured je objavio da je broj piratskih napada pao na 205 u prvih devet mjeseci ove godine, u usporedbi s 251 u istom razdoblju prošle godine.

IMB navodi da su se u tom razdoblju pirati ukrcali na 141 trgovački brod, oteli 11 plovila i pucali na 15 brodova. Držali su kao taoce 259 pomoraca, a 10-oricu oteli. Dvanaest pomoraca još se uvijek vode kao nestali.

Pozdravljajući smanjenje broja napada, agencija upozorava na zabrinjavajući porast kriminala u vodama Somalije, Iraka i Nigerije.

Somalijske vode, s 28 napada od sredine ožujka, uključujući i tri prošloga vikenda, su "izvan kontrole" upozorava agencija.

"Nakon dvogodišnjeg zatišja, ozbiljni napadi obnovljeni su ispred istočne i sjeveroistočne obale Somalije. Ti se napadi dešavaju u međunarodnim vodama i mi pozivamo plovila ratne mornarice da pomognu otetim brodovima", poručio je direktor IMB-a Pottengal Mukundan.

Šest napada u blizini iračkih naftnih terminala kod Basre, usprkos prisustva savezničkih brodova, i četiri napada oko rijeke Bonny u Nigeriji također su problematični, navodi u izviješću IMB.

Agencija napominje da Indonezija još jednom ima najveći broj napada, čineći sa 61 incidentom gotovo trećinu ukupnog broja.

U Malačkom tjesnacu, ključnoj ruti svjetske pomorske trgovine, od veljače ove godine dogodilo se 10 piratskih napada.

Pročitajte više