PISMO MINISTRA KULTURE U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

U povodu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, ministar kulture Božo Biškupić uputio je čestite svima koji su za svoj društveni i životni poziv izabrali brigu za naše kulturno naslijeđe kao temelj očuvanja kulturne specifičnosti i vlastitoga nacionalnog identiteta.

Tema Dana muzeja - "Muzeji i nematerijalna baština" od iznimnoga je značenja za muzeje koji moraju preuzeti i ulogu u zaštiti, očuvanju i prezentiranju nematerijalne kulturne baštine, osobito u vrijeme, i od UNESCO-a proklamirane, posebne skrbi u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta svakog naroda i države u vrijeme globalizacije i kulturne homogenizacije, ističe u pismu ministar kulture muzejskim djelatnicima i udrugama, profesorima i studentima te svim poštovateljima muzeja.

Ministar u pismu napominje kako međunarodna konvencija UNESCO-a za zaštitu nematerijalne kulturne baštine upravo i naglašava tu dimenziju odlučujućom u očuvanju ove vrste baštine i u očuvanju kulturne različitosti.

Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) i UNESCO predložili su ove godine cijeloj međunarodnoj mreži muzeja za Međunarodni dan muzeja temu "Muzeji i nematerijalna baština".

Po ministrovim riječima, inovativne aktivnosti organizirane ovom prigodom u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, osobito će na Dan muzeja fokusirati, potaknuti i ohrabriti nove rasprave i viđenja mjesta nematerijalne kulturne baštine i vitalnu ulogu muzeja u tome.

"S nadom u ostvarenje mnogih projekata, na zadovoljstvo struke, suradnika te osobito posjetitelja i prijatelja muzeja, ovom prilikom zahvaljujem svima koji se skrbe i razvijaju svijest o muzejima i baštini, kao snažnoj sponi između sadašnjosti i budućnosti", ističe se u pismu.

Istodobno upućujem čestitke za organizaciju brojnih muzejsko-galerijskih programa, koji su u okviru ove muzejske svečanosti priređeni u cijeloj Hrvatskoj, kako bi kao dio međunarodne muzejske zajednice dostojno obilježili taj dan posvećen muzejima, muzealcima i njihovoj publici te proširili informacije o našoj iznimno bogatoj i raznolikoj nematerijalnoj baštini u mrežu međunarodne muzejske zajednice.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više