PISMO OSMORICE O IRAKU: PODJELE UNUTAR EU-A

Europljani će teško postići suglasnost o vanjskoj politici nakon pisma osmorice proameričkih europskih čelnika koje je bacilo svjetlo na podjele unutar EUa u vezi s Irakom, a neki diplomati čak govore i o opasnosti od otvorene krize unutar Unije.

Bez sumnje manje rezerviran od čelnika velikih zemalja poput Njemačke i Francuske, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izrazio je svoj bijes u razgovoru koji u petak objavljuje njemački list Die Welt.

Govoreći o ´skandaloznom, nesolidarnom ponašanju vrijednom žaljenja´, Juncker je ocijenio da ta inicijativa diskreditira potpisnike od toga da ´izvršavaju dužnosti na vrhu EU-a´. To je jasna optužba upućena protiv britanskog premijera Tonya Blaira i njegova španjolskog kolege Jose Maria Aznara koji su u prošlosti dali naslutiti da ih zanima eventualno buduće mjesto predsjednika EU-a.

Europska komisija je pokušala javno umanjiti značaj tog pisma, iako je jedan od povjerenika iz Bruxellesa neslužbeno rekao kako se radi ´o velikom razočaranju´.

Više od samog sadržaja, posebno je šokirao oblik pisma i tajni karakter incijative koja je objavljena samo tri dana nakon sastanka šefova diplomacije EU-a, na kojem je grčko predsjedništvo izrazilo zadovoljstvo ´ujedinjenim stajalištem´ Europljana u vezi s Irakom.

Čelnici osam europskih zemalja - Velike Britanije, Italije, Španjolske, Portugala, Danske, Češke, Poljske i Mađarske - u četvrtak su potpisale deklaraciju solidarnosti sa Sjedinjenim Državama u vezi s iračkom krizom.



Pročitajte više