Pitali smo gradonačelnike bi li se odrekli dočeka i novac dali u humanitarne svrhe, nisu bili sretni

Foto: FAH

NAKON što su se brojni gradovi diljem susjedne BiH i Srbije odrekli organiziranja javnih dočeka Nove godine i novac namijenjen tome donirali u humanitarne svrhe, poslali smo upit u veće hrvatske gradove, a jedini koji nam nisu odgovorili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Također niti jedan od gradova u Hrvatskoj koji su nam odgovorili na upit ne planira odustati od javnog dočeka nove godine, a za samo jednu noć u godini potrošit će od 120.000 pa sve do pola milijuna kuna.

Svi redom su istaknuli kako oni inače doniraju novac i pomažu potrebitima te da ne žele zakinuti građane za javni doček.

Drugi po veličini najveći grad u Hrvatskoj - Split ove će godine na doček potrošiti gotovo pola milijuna kuna, a dočeka se ne bi odrekli. Smatraju da to ne bi učinilo bitnu razliku.

Pola milijuna kuna za jednu noć

"U najzabavnijoj noći u godini na splitskoj Rivi zabavljat će nas svojim hitovima Petar Grašo u pratnji benda i hrvatski pop rock sastav Buđenje, što je odluka temeljena na Javnom pozivu za prikupljanje ponuda za izbor organizatora koncerta "Doček Nove godine 2017.", objavljenog u listopadu. Turistička zajednica grada Splita, u suradnji s Gradom Splitom, osigurava financijska sredstva u iznosu od 450.000 kuna", stoji u odgovoru TZ Split.

Na upit su na odgovorili i iz Ureda Grada Split, gdje su nam kazali da oni na različite načine i tijekom cijele godine pomažu i sudjeluju u cijelom nizu humanitarnih aktivnosti.


"Smatramo da uskraćivanje građana za doček Nove godine u tom smislu ne bi učinio bitnu razliku", stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Ureda Grada.

Gotovo duplo manje od njih, za doček Nove godine izdvojio je Grad Pula - točnije 222.000 kuna što uključuje troškove nastupa izvođača i prateću opremu.

"Upravo sa željom da svim građanima Pule i brojnim gostima omogućimo praznične ugođaje, Grad Pula je ove godine osim samog dočeka Nove godine organizirao adventski program u prosincu s preko 150 različitih programa na 38 lokacija što su građani javno pohvalili i svojim odazivom pokazali da im je stalo do toga.

Programi su namijenjeni svim uzrastima s naglaskom na djecu i mlade te su uglavnom besplatni. Grad Pula tijekom čitave godine potpomaže mnoge humanitarne akcije pa ih je tako bilo i tijekom ovog blagdanskog razdoblja, a skupljene donacije se javno daruju.

U Puli se tijekom cijele godine održi preko tisuću različitih manifestacija, a kao turistički orijentirani grad koji iz godine u godinu ruši rekorde posjećenosti i noćenja, u županiji u kojoj se ostvaruje jedna trećina ukupnog prihoda od turizma Hrvatske, cilj nam je produžiti turističku sezonu na turističku godinu", stoji u odgovoru Odsjeka za informiranje Grada Pule.

U Osijeku dva dočeka


Što se Osijeka tiče, oni će za doček Nove 2017. godine izdvojiti 120.000 kuna. I to organiziraju dva dočeka, jedan na otvorenom, a drugi u zatvorenom prostoru za sve umirovljenike, beskućnike i invalide, a upit da komentiraju postupke gradova u Srbiji i BiH (da umjesto dočeka novac daju u humanitarne svrhe) - su odbili.

"Za sve građane i posjetitelje Osijeka, Grad Osijek na središnjem gradskom trgu financirat će doček s nešto više od 80.000 kuna, te doček u zatvorenom prostoru (neposredno uz Trg Ante Starčevića) za umirovljenike, beskućnike i invalide s 30.000 kuna.

Situaciju u susjednim državama, vezanu uz rečenu temu, ne pratimo i stoga ju ne želimo niti komentirati.

Što se tiče socijalne osjetljivosti i humanitarnih pomoći, podsjećamo Vas na zakonsku odredbu koja kaže da su jedinice lokalne samouprave dužne za financiranje socijalnih programa izdvajati pomoć za troškove stanovanja socijalno ugroženih obitelji, pučke kuhinje, i smještaja beskućnika - što u Osijeku iznosi 5.000.000,00 kuna.

Grad Osijek ispunjava ovu odredbu, a u ovoj je godini socijalne programe i podizanje socijalnog standarda i kvalitete života svih potrebitih i ranjivih skupina dodatno financirao s još 20.000.000,00 kuna. Slijedom okolnosti i situacije u kojoj se nalazimo, taj je iznos za sljedeću godinu planiran u visini 30.000.000,00 kuna. Na ovim činjenicama temeljimo naš stav da otkazivanje organiziranih dočeka Nove godine u kojima sudjeluje i do desetak tisuća naših sugrađana ne bi bilo primjereno", odgovorio nam je Željko Lončar, zamjenik pročelnika Ureda gradonačelnika Osijeka.

"Pomažemo cijele godine"


Javni doček imat će i Rijeka koji će to platiti 340 tisuća kuna.

"Grad Rijeka će za honorare svim izvođačima te svu logistiku potrebnu za održavanje koncerta izdvojiti 340 tisuća kuna. Nastupit će Gibonni, Izet i Borgie, En face i Belfast food.

Grad Rijeka se redovito odaziva i sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama, a kroz svoj socijalni program koji je daleko izdašniji nego što to propisuje zakon samo u ovoj godini izdvaja preko 33 milijuna kuna za pomoć socijalno ugroženim građanima. Isto tako, Grad Rijeka tijekom cijele godine financira ili sufinancira različite udruge, ustanove ili programe koji se bave marginaliziranim ili ugroženim skupinama stanovništva.

Dakle, Grad Rijeka sustavno pomaže i financira socijalno ugrožene kategorije stanovništva tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme blagdana ili povodom obilježavanja prigodnih datuma.

Primjerice, prije samo dva dana Grad Rijeka je sudjelovao u humanitarnoj akciji Rijeka dobrih želja koja je provedena u suradnji sa studenticama biotehnologije na riječkom Sveučilištu i tijekom koje je prikupljeno preko 60 tisuća kuna za pomoć Centru za autizam za izgradnju senzornog parka.

Grad Rijeka neće odustati od novogodišnjeg koncerta budući da je riječ o tradicionalnoj i dobro prihvaćenoj manifestaciji koja, među ostalim, omogućava zaradu glazbenicima, tehničkom osoblju, ugostiteljima, hotelijerima, privatnim iznajmljivačima i ostalima koji pak dio svoje zarade izdvajaju za poreze iz kojih se, uz ostalo, financira rad različitih zdravstvenih, socijalnih i sličnih ustanova ili udruga", rekla nam je Iva Balen, iz Odnosa s medijima.

Pročitajte više