Što to izvodi Ivica Todorić? "Očito se odlučio za agresivni povratak"

Foto: FAH

IVICA Todorić se nije oglasio mjesecima. Dok je cijela javnost pričala o propasti njegova Agrokora, posrnuli vlasnik propalog koncerna nije davao glasa od sebe.

Međutim, od jučer poslijepodne se Todorić redovito javlja na svom novom blogu. U svom obraćanju napada vladu, tvrdeći kako podiže tužbu protiv Hrvatske. Optužuje vladu da mu je ukrala Agrokor te izjavljuje kako može dokazati da je vlada prekršila Ustav i zakone.

>> ANALIZA Koliko Todorićeve optužbe imaju smisla?

>> Todorić najavio tužbu protiv Hrvatske: "Vlada mi je ukrala Agrokor, zakon sam potpisao pod prisilom"

Nejasno je zbog čega je naglo krenuo u ovakvu ofenzivu, i to još u petak popodne. Zanimalo nas je što znači ova Todorićeva agresivna retorika, posebno nakon toliko mjeseci šutnje. 

O toj smo temi razgovarali smo s direktorom PR agencije Apriori World, Danijelom Koletićem.

Kreiranje novog imidža


"Ivica Todorić se očigledno odlučio za agresivnu strategiju prema vladi Republike Hrvatske u potrazi za povratkom liderske pozicije. Krije li se u toj komunikacijskoj strategiji želja onih koji su pružali potporu iz HDZ-a da njime ponovno zavladaju ili se radi o čistom  kreiranju novog proaktivnog imidža Ivice Todorića, pokazat će vrijeme. Činjenica je da se Ivica Todorić, očigledno unutar obitelji, odlučio za novu komunikacijsku strategiju", smatra Koletić.

"U današnjem komunikacijskom vremenu, poruke ne putuju riječima već kroz fotografiju i video. Priča o Agrokoru nije obična priča. To je priča o virtualnom uspjehu, čiji smo djelić mogli otkriti kroz dokumentarni film Gazda. To je priča u kojoj mnogi traže pravu istinu jer Ivicu Todorića ne možemo kriviti u cijelosti. Riječ je o hobotnici interesa pojedinaca i banaka koji su, također, skriveni u određenim strahovima, vezanima za riječi koje bi Ivica Todorić mogao izgovoriti", rekao je PR stručnjak.

Dobre veze i čvrsta hobotnica

"Agrokorovi spinovi u komunikacijskim porukama daleko su od gospodarskih i financijskih poruka koje javnost, porezni obveznici i država očekuju", kaže Koletić.

"Ivica Todorić, na koji god način da je stvarao Agrokor ili za čije god interese, u ovom trenutku za određene skupine predstavlja prijetnju. On sam, kao što bi to učinio svaki poduzetnik, u ovom slučaju s dobrim vezama i čvrstom hobotnicom, neće odustati da dobije u konačnici i svoj dio kolača.

Mi možemo komunikacijski očekivati, po meni, jednu rotaciju i daljnje napade ili prozivke Ivice Todorića prema državi. To ne možemo osuđivati jer je to njegovo legitimno pravo. Da li će država kao imperija uzvratiti udarac kroz dugo iščekivanu najavu brojki i imena ili ima neki drugi plan, to sad ne možemo špekulirati. Međutim, na šahovskoj tabli koju sada započinju interesne skupine, bit će zanimljivo pratiti razvoj i komunikacijske vještine", dodaje stručnjak za javnu komunikaciju.

Politička loptica

"Agrokor je svakako i politička loptica. Zaista je pomalo misteriozno zašto država, odnosno parlamentarna većina, ne dozvoli formiranje parlamentarnog istražnog povjerenstva ili su dodatni milijuni državnog proračuna već u opticaju kroz DORH. Slučaj Todorića nije nimalo komunkacijski bezopasan. Ne samo zbog imidža države, bankara i bankarskog sustava, nego ono najvažnije - zbog njegove ljubavi prema obitelji koju svatko nosi u sebi", rekao je Koletić u razgovoru za Index.

Pročitajte više