Pivovara Laško negira mogućnost prodaje Dela WAZ-u

Pivovara Laško, vodeći dioničar najvećeg slovenskog novinskoizdavačkog poduzeća "Delo", zanijekala je u petak vijesti da razmišlja o prodaji svojih dionica. Poslovni dnevnik "Finance" najavio je u četvrtak skorašnje razgovore uprave "Dela" s menadžmentom WAZa (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) o stjecanju prve WAZove akvizicije u Sloveniji.

Pivovara Laško u petak je u priopćenju za javnost navela da nikakvi pregovori o prodaji njihovih 24,97 posto dionica nisu u tijeku i da se o prodaji ne razmišlja, već naprotiv-udio u Delu će se povećati.

Navodni skori početak pregovora s WAZ-om u petak je u oglasu u dnevnom listu "Dela" zanijekala i uprava.

"Večer" navodi izvore u samom WAZ-u koji tvrde da kod njih interes za akviziciju u Sloveniji "za sada postoji" i da je to dio strategije poduzeća u jugoistočnoj Europi, no da je predviđanje što će se dogoditi spekulacija.

Isti list prenosi i upozorenja glavne tajnice hrvatskog sindikata novinara Marinke Boljkovac da scenarij podsjeća na slične akcije WAZ-a u regiji i ističe da je riječ o "odvratnom regionalnom medijskom igraču" koji nije zainteresiran za "nacionalni interes informiranja nego mu je bitan profit".

Michael Klem iz njemačkog novinarskog društva rekao je za "Večer" da se WAZ u načelu ne miješa u uređivačku politiku, ali da je istina da nakon preuzimanja novina otpušta suvišne kadrove.

"WAZ ima strategiju uspostave tržišne marke na području nekadašnje Jugoslavije. Slovenija je sada u EU i kao ekonomsko stabilna sredina zanimljivo je tržište. U govorkanjima o WAZ-ovim potezima obično ima i ponešto istine", rekao je Klem.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više