PJESNIČKI CENTAR POSVEĆEN HEANEYJU

Sveučilište Queen u Belfastu odalo je počast jednom od svojih najslavnijih sinova, otvorivši Centar za poeziju Seamus Heaney, javlja BBC ovih dana.

Centar vrijedan 3 milijuna funti trebao bi privući pisce iz cijelog svijeta i dati novi i dinamični poticaj umjetničkom radu sveučilišta.

Heaney je diplomirao engleski jezik i književnost na Queen'su s posebnim pohvalama 1961., a predavao na School of English od 1966. do 1972. Tri puta je primio književnu nagradu Whitbread, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1996. godine.

Centar će biti međunarodno sjedište za posebna istraživanja i kreativno pisanje, s posebnim naglaskom na poeziji u modernoj Irskoj.

Vicerektor Queen'sa Sir George Bain izjavio je da će otvaranje centra naglasiti ugled koji Queen's i Sjeverna Irska imaju u krugovima svjetskih književnih sila.

"Književni dodatak lista Times piše da je poezija aktivnost po kojoj je naše sveučilište danas najpoznatije u anglofonom svijetu. Ta počast nije samo rezultat Seamusova ugleda, već i njegova rada na jačanju književnih aktivnosti, koje su postale značajkom sveučilišta. Osnivanje Centra za poeziju Seamus Heaney učvrstit će cilj i dužnost sveučilišta da očuva i ojača svoju vodeću snagu kreativne i kritičke tradicije", kaže Bain.

Nobelovac Heaney izjavio je da je počašćen što je novi centar imenovan po njemu.

"Otvaranje centra pokazuje da su prepoznata epohalna dostignuća pjesnika, kritičara i profesora vezanih uz Queen's u posljednjih pola stoljeća", rekao je on.

"To je velika obaveza, čin vjere u kreativni i intelektualni rad koji je donio ugled i poštovanje ovom sveučilištu i pravi nastavak tog rada".

S Queen'sa su izašli i drugi ugledni pjesnici, kao što je Ciaran Carson, dobitnik nagrade T. S. Eliot Prize 1993., koji će postati novi direktor centra, te Paul Muldoon, dobitnik nagrade Pulitzer za pjesništvo 2003. godine.

Centar će izraditi godišnji program predavanja i seminara pjesnika i akademika, te promovirati veze između pjesničke akademske kritike i pisanja poezije. U njemu je također pohranjena kopija arhiva Seamus Heaney Media Archive.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više