36 sati za rezanje plaća direktora državnih poduzeća koje dosežu i 40.000 kuna

DIREKTORIMA poduzeća u državnom vlasništvu danas je na sastanku s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima dano 36 sati za dostavljanje prijedloga mjera štednje, što je, valjda je svakom jasno, prekratak rok da bi se na vladinu adresu poslali razmišljanja o suvislim, učinkovitim i konkretnim promjena poslovanja s ciljem smanjivanja troškova.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nije navela razumno obrazloženje za prisiljavanje na ovakvu ubrzanu pripremu prijedloga mjera za štednju. "Neki od direktora već su predstavili mjere kojima će se ukupno uštedjeti oko 1,5 milijardu kuna, a kada Vladi stignu svi konkretni prijedlozi uštede bi mogle biti i veće", kazala je Kosor.

Najveći financijski teret u tim poduzećima predstavljaju plaće direktora, koje u njih pet iznose preko 30 tisuća kuna, dok se običnim radnicima u istim tvrtkama osobni dohodak kreće oko tri tisuća kuna. "Prednjači" Croatia Airlines, gdje je najveća plaća dosegla iznos od 40 tisuća kuna, koliko je doduše bio plaćen jedan od pilota. Državnu zrakoplovnu tvrtku slijedi Croatia osiguranje, čiji direktor mjesečno zarađuje oko 36 tisuća kuna, a tolike prihode ostvaruje i prvi čovjek Janafa.

I direktori gubitaša dobro žive

Lijepe prihode ostvaruju i direktori dvaju najvećih državnih gubitaša - HEP-u i HŽ-u. Iako je HEP samo prvu polovicu prošle godine završio s gubitkom od 110 milijuna kuna, direktoru je uredno mjesečno isplaćivano 19 tisuća kuna, a zanimljivo je da je istovremeno pojačan vozni park i to sa šest novih audija. I tamo najslabije plaćeni radnici preživljavaju s tri tisuće kuna. Slično je i u HŽ-u, najpoznatijem gubitašu koji uvijek spašavaju državne subvencije - tamošnji direktor mjesečno zaradi 27 tisuća kuna, a najslabije plaćeni radnik mora preživljavati s dvije i pol tisuće kuna.

Ako je vjerovati zadnjim potezima Vlade, ovakvi materijalni statusi bi se u skorije vrijeme trebali promijeniti nagore odnosno plaće bi ubuduće trebale pratiti kretanje plaća u državnim i javnim službama, za što daju podršku i pojedini sindikati.

Otpuštanja neće biti!

Tako je Kosor podsjetila na izjavu Vilima Ribića iz Matice hrvatskih sindikata, kojom je kazao da se podržava zamrzavanje plaća u državnih i javnih službenika i namještenika ukoliko bi to spasilo radna mjesta i ukoliko bi se plaće zaustavile i u drugim sektorima. Kako je Kosor istaknula, otpuštanja radnika neće biti, a jedino smanjenje broja zaposlenih u državnim i javnim službama dogodio će se zbog odlaska u mirovinu. 

"U četvrtak će predsjednik Vlade govoriti o dodatnim antirecesijskim mjerama koje poduzimamo i planiramo poduzeti, a pravit ćemo i pregled svega što smo učinili proteklih mjesec dana na ublažavanju krize", najavila je Kosor.

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više