"Plava vrpca ´Vjesnika´" ribaru Morožinu i posadi "Zrinskoga"

"PLAVA vrpca Vjesnika 2004.", priznanje za pothvate spašavanja ljudi i imovine na moru, bit će u pojedinačnoj konkurenciji dodijeljena ribaru Dubravku Morožinu iz Punta na Krku, a u momčadskoj konkurenciji posadi tankera "Zrinskog" zadarske Tankerske plovidbe.

Imena dobitnika "Plave vrpce Vjesnika", kojima će priznanja biti uručena sutra na prigodnoj svečanosti, objelodanili su danas na konferenciji za novinare predstavnici te novinske kuće.

Dubravko Morožin, vlasnik koće "Primo", spasio je živote šesteročlane njemačko-nizozemske posade jedrilice "Old sailor". Jedrilicu, dugačku 13 metara, zahvatila je orkanska bura u blizini strmih litica na istočnoj obali Cresa u travnju ove godine. Morožin je do sada sudjelovao u 50-ak akcija spašavanja i traganja na moru, pa je dobio nadimak "puntarski coast guard".

Posada tankera "Zrinskog" spasila je dvoje od petero članova posade austrijske jahte "Adax" za jake bure u rujnu ove godine. "Zrinski" je u vrijeme spašavanja prevozio 84.000 tona nafte iz Libije u Trst. Vještim manevriranjem kapetan Vinko Stulić približio je brod do jedrilice i spasio dvoje ljudi, ali je olujna bura prekinula konop kojim je jedrilica bila vezana za tanker.

Ostale članove posade nastavio je spašavati grčki brod "Lefka ori", uspjevši spasiti još dvoje nautičara, za što će njegovoj posadi biti dodijeljena "Plava vrpca Vjesnika". Pri pokušaju spašavanja u moru je nestala 50-godišnja žena.

Posebno priznanje, u petoj obljetnici rada, dobit će Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci.

U pojedinačnoj konkurenciji za "Plavu vrpcu Vjesnika 2004." bili su još još brodski peljar iz Splita Branko Kovačev te vlasnik i zapovjednik turističkog broda iz Velog Lošinja Robert Belaj. U momčadskoj konkurenciji bile su još posada broda "P-116" Pomorske policije iz Šibenika, posada koće "Pipi" iz Krka, posade broda "Marino" i brodice "507 RK" riječke Pomorske policije i posada jedrilice "Adria-Azija" iz Orebića.

Priznanje "Plava vrpca Vjesnika" utemeljio je 1966. tadašnji urednik pomorstva u tom listu novinar i književnik Ratko Zvrko.

Glavna urednica "Vjesnika" Andrea Latinović najavila je na konferenciji da će "Vjesnik" manjeg formata i s novim sadržajima biti u prodaji u sredini veljače 2005. Kazala je da će u "novom" listu pisati više kvalitetnih i poznatih novinara te da u njemu "neće biti medijskog žutila koje je zahvatilo domaće tržište".

Pročitajte više