Plenković: Ako cijena nafte nastavi divljati, imamo još alata

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

ANDREJ Plenković gostovao je u Dnevniku HRT-a.

Govoreći zašto je vlada posegnula za Uredbom na 30 dana, a zakonski je maksimalno 90 dana, Plenković je rekao kako se temom cijene energenata, porastom cijene nafte bavimo zadnjih nekoliko tjedana.

"Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi, a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. U konačnici, jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo", rekao je Plenković.

"Mi smo što se toga tiče, to je već više puta komunicirao ministar Ćorić, relativno mirni kad je riječ o cijenama i plina i struje za kućanstva, nešto je kod gospodarstvenika malo kompleksnije jer dio njih nije imao takve ugovore koji bi im osigurali kontinuitet ranije cijene plina i to će se rješavati", dodao je.

Kaže da vlada ima još alata

"Što se tiče cijena nafte da globalno gledajući imamo veliku potražnju. Ekonomski oporavak koji je sada u cijelom svijetu, kako idemo kraju covid-krize, snažan, a istodobno proizvodnja nafte u zemljama koje su najveći proizvođači ne prati taj rast potražnje, nego ima naznaka da će i pasti. Ako imate veći rast potražnje, a manju ponudu logično je da cijena ide gore. Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana", rekao je.

"Stoga smo iskoristili što nam zakon o naftnim derivatima omogućuje, članak 9, da vlada može iznimno od reguliranja cijene koje tržište radi u takvim okolnostima napraviti ovaj potez. Učinili smo da je 11.10 kuna maksimalna cijena benzina, a dizela 11 kuna. Odluku smo donijeli na mjesec dana kako bismo dali stabilnost očekivanja naših građana i gospodarstvenika u razdoblju pred nama, objasnio je premijer.

Na pitanje što ako cijene nafte nastave i dalje divljati, rekao je:

"Onda ćemo vidjeti što još možemo učiniti. Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kao što smo intervenirali u svim krizama", rekao je Plenković.

Pročitajte više