Plenković je Krstičevića proglasio nebitnim. Je li napokon vrijeme za smjenu?

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

OTPRILIKE u isto vrijeme kad je Index jučer objavio mail koji dokazuje da su u MORH-u znali sve o američkim prigovorima na "posao stoljeća", premijer Andrej Plenković morao je opet demantirati vlastitog ministra obrane Damira Krstičevića koji je najodgovorniji za to da je propao posao s Izraelom.

>> U MORH-u kažu da nisu ništa znali. Imamo mail koji dokazuje da su znali baš sve

Podsjetimo, jučer je nakon sjednice vlade na kojoj je poništena odluka o nabavi borbenih aviona F-16 Barak od Izraela pred novinare izašao još uvijek aktualni ministar obrane Damir Krstičević.

Iako je na vladi donesena tek odluka o poništenju odluka o nabavi aviona od Izraela, Krstičević je pred novinarima iz razloga poznatih samo njemu odlučio govoriti o tome kako u novom poslu opet preferira F-16 i to putem direktne nagodbe s Amerikom.

Tom prilikom Krstičević se poslužio, blago rečeno, neuobičajenim izrazom za jednog ministra.

"Očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj da ponudu koju sigurno nećemo odbiti", rekao je Krstičević citirajući pritom, svjestan ili ne, vjerojatno najpoznatiji mafijaški film svim vremena - Kum.

Plenković je vlastitog ministra obrane proglasio - nebitnim

No samo nekoliko sati poslije ministra obrane koji već mašta o novim američkim avionima F-16 demantirao je njegov vlastiti šef, premijer Andrej Plenković.

Na pitanje je li se Krstičević istrčao sa svojom izjavom i je li realno to što ministar govori, Plenković je odgovorio: "Nema još nikakve odluke, nove ponude, sve će ići u vremenskom kalendaru koji je pred nama. U ovom trenutku jedino što je bitno je to da je ono što je odlučeno 29. ožujka stavljeno van snage".

Na ponovljeni upit novinara o Krstičevićevim neobičnim izjavama, Plenković je proglasio vlastitog ministra obrane - nebitnim.

"Ne znam što je točno rekao, danas je bilo jako puno izjava, jedino meritorno i bitno je ovo što vam ja sada govorim", dodao je Plenković.

Ukratko, sve ono što je Krstičević govorio nakon sjednice vlade njegov šef je proglasio - nebitnim.

Nije prvi put da se Plenković ograđuje od Krstičevića

Nije to bilo prvi put u zadnje vrijeme da se Plenković ograđuje od Krstičevića.

"Imamo dokument vlade SAD-a da Država Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban i da Država Izrael može i prodati taj zrakoplov Republici Hrvatskoj”, tvrdio je Krstičević u prosincu prošle godine.

MORH nije objavio taj dokument, iako je bio dijelom dokumentacije javne nabave, tvrdeći da je tajan. Kako smo tada istražili, tog dokumenta nije bilo ni u službenoj dokumentaciji State Departmenta, dok je sam premijer Plenković znakovito rekao kako nikada nije vidio taj dokument te se tako ogradio od tvrdnji svog ministra obrane.

Što će biti nakon objave maila koji dokazuje da je MORH znao baš sve?

Uz sve navedeno, Plenkoviću se sigurno neće svidjeti ni činjenica da su Krstičević i njegovi ljudi itekako znali da ih Amerikanci upozoravaju da Izrael nema sve potrebne dozvole za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, ali su ipak odabrali izraelsku ponudu na natječaju.

U nekoj normalnoj zemlji Krstičević bi odavno bio smijenjen, ali nakon jučerašnje objave dokaza o odgovornosti MORH-a bilo bi logično da Plenković smijeni osramoćenog ministra obrane.

Što vi mislite, treba li Plenković smijeniti Krstičevića? Recite nam u anketi!

 

Pročitajte više