Plenković u razgovoru sa saudijskim kraljem: "Naš je prioritet rješavanje sukoba na Bliskom istoku"

Foto: Hina

IZASLANSTVO Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta predvođeno hrvatskim zastupnikom  Andrejom Plenkovićem razgovaralo je sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i najvišim saudijskim dužnosnicima o stanju odnosa između Saudijske Arabije i Europske unije, globalnoj sigurnosnoj situaciji te zbivanjima na Bliskom istoku i u Zaljevu, priopćeno je u utorak iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

Uz potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, u izaslanstvu EP-a sudjelovali su zastupnici Jozo Radoš, Arnaud Danjean, Tokia Saifi, Afzal Khan, Pier Antonio Panzeri i Mark  Demesmaeker, a nazočan je bio i veleposlanik EU-a u Saudijskoj Arabiji i Zaljevu Adam Kulach.

Članovi izaslanstva susreli su se s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, potpredsjednikom Savjetodavnog Vijeća (Šura) Mohamedom al-Džefrijem i s 20 zastupnika Šura vijeća, ministrom pravosuđa Walidom al-Salmanom, tajnikom za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova princom Turkijem al-Kabiom te predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom, navodi se u priopćenju.

Sigurnosni izazovi

Glavne teme susreta bile su politička situacija u Saudijskoj Arabiji te globalni sigurnosni i gospodarski izazovi.

U razgovoru sa zastupnicima kralj Salman istaknuo je važnost suradnje u područjima zajedničkog interesa, posebno glede aktualnih nestabilnosti i žarišta u regiji te uloge Saudijske Arabije u stvaranju preduvjeta za mir. Izrazio je želju za snažnijom gospodarskom suradnjom s EU koja je glavni trgovinski partner Saudijske Arabije, a ujedno je naglasio svoju privrženost postizanju  mira na Bliskom istoku kroz Arapsku mirovnu inicijativu.


Zastupnici su s kraljem Salmanom i saudijskim izaslanstvom imali otvorenu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Siriji i Jemenu, a tim povodom razgovarali su i s brigadirom Ahmedom al-Asirijem koji je glasnogovornik koalicije u Jemenu. Poručili su kako su u postojećim okolnostima potrebni prije svega potpuno poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i političko rješenje sukoba, kao i smirivanje napetosti i obnova dijaloga između Saudijske Arabije i Irana te snažnija suradnja u borbi protiv terorizma.

Na sastanku s predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom zastupnici su pozvali na poštivanje ljudskih prava u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te podsjetili na slučaj Raifa Badawija, blogera iz Saudijske Arabije koji je u 2015. dobio nagradu Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli.

Prioritet rješavanje sukoba na Bliskom istoku

Voditelj izaslanstva Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo otvorenim dijalogom i razmjenom mišljenja s kraljem Salmanom i saudijskim dužnosnicima, te istaknuo kako je postignut dogovor o nastavku snažnijeg parlamentarnog dijaloga i suradnje s ciljem poboljšanja odnosa i razumijevanja između Europske unije i Saudijske Arabije.

"Naš je prioritet rješavanje uzroka sukoba i ratova na Bliskom istoku i u Zaljevu korištenjem sveobuhvatnih instrumenata vanjske politike EU u suradnji s našim partnerima, a posebno sa Saudijskom Arabijom"', kazao je Plenković.

 

Pročitajte više