Plenković uznemirio HDZ-ovce, Brkić: "Drago mi je da je kolegama napokon proradila savjest"

Foto: FAH

IAKO na Saboru HDZ-a nema protukandidata za mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić kaže da mu nije poznat vlastiti rezultat. U Dnevniku N1 Televizije komentirao je i odnose u vladajućoj koaliciji te šalabahtere na Saboru HDZ-a.

"U životu je sve relativno pa nema apsolutne sigurnosti ni da ću ja biti izabran. Vidjet ćemo kako će glasati članstvo, moramo dobiti 50 posto plus jedan glas da bi bio potvrđen za zamjenika predsjednika".

Obračun s Mostom obilježio je Sabor HDZ-a, čak se i govori da vam uz ovakve partnere ne trebaju neprijatelji. Je li suradnja s Mostom nakon ovoga moguća?

Demokracija podrazumijeva različita mišljenja i stavove, hvala bogu situacija je takva kakva je. Ima prostora za suradndju, HDZ je pružio ruku Mostu i nadam se da će oni napokon shvatiti da je neiskustvo i neznanje u nacionalnoj politici, uz dužno poštovanje pojedincima, uzelo danak. Nadam se da će shvatiti da moramo biti odgovorni i ne možemo konzumirati samo prava i benefite ministarskih mjesta i neimati odgovornost za smjer u kojem Hrvatska ide.

Jesu li prijevremeni izbori izraz odgovornosti?

Matematika je bitna stavka - parlamentarna većina je 76 zastupnika, a mislim da bi čak i da g. Grčić to računa dobio tu brojku. Sačekajmo malo, strpimo se ne treba žuriti. Vidjet ćemo hoće li SDP i njihove igračke imati većinu.

Ne pitam za matematiku nego odgovornost, prema građanima?

Odgovorni i ozbiljni ljudi rješavaju probleme iza zavjese, daleko od javnosti, a pred nju iznose stvari koje se tiču njene budućnosti.

Ali sve je već iscurilo u javnost?

Bože moj, to je naš partner Most, koji ako želi ostati u koaliciji, može, a ako neće vidjet ćemo.

No, HDZ ne želi prijevremene izbore?

Mi smo odgovorna strana i sigurno odgovorno pristupamo toj problematici. Prijevremeni mogu doći kao krajnja nužda ako ne dođemo do dogovora, odnosno konsenzusa svih zainteresiranih stranaka.

Može li preživjeti Karamarko politički ako povjerenstvo odluči protiv njega?

Ne volim hipotetska pitanja i ne volim pritisak na legalne institucije države, pa tako ni na povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Neka institucije rade svoj posao.

Andrej Plenković je kazao da stranka ne smije biti taoc jednog člana stranke i da se sumnje moraju razjasniti, kako bi HDZ normalno funkcionirao?

Drago mi je da je kolegama napokon proradila savjest. Nemojmo unaprijed osuđivati, nakon što legalne institucije države donesu odluku, jedino i isključivo HDZ će donijeti pravovaljanu odluku.

HDZ će odlučiti o predsjedniku?

Naravno. Nitko ovdje nije zbog nas ili HDZ-a već boljitka Hrvatske.

Ukazuje li Plenkovićeva poruka da je HDZ podijeljen?

To je demokracija, svatko ima pravo na stav i mišljenje i to je dokaz da HDZ nije autoritarna stranka. Samo imamo različita mišljenja, ali dio smo iste obitelji, nitko nije izašo iz HDZ-a zbog toga.

Na saboru su se pojavili šalabahteri. Prolaze li oni koji se nalaze na vašoj, Karamarkovoj ili Čuljkovoj listi?

Ni Karamarko ni Čuljak ni ja nemamo nikakav šalabahter. Ako je netko od šefova županijskih odbora dao delegatima upute da lakše glasauju o onome što su se dogovorili, ne znam, ali u HDZ-u postoje slobodni ljudi, izaslanici koji će glasati za one za koje misle da će voditi HDZ naprijed.

Govoreći o novoj križaljci, Milan Bandić je zaradio buran pljesak na Saboru HDZ-a. Čini li vam se moguće da će se ova Vlada nastaviti bez preslagivanja?

Napravit ćemo sve da se nastavi suradnja s Mostom, ako oni to budu htjeli i ako shvate da su igračka SDP-a. Sigurno će biti bolje da ne idemo na nove izbore, koji koštaju stotine milijuna. No, pričekajmo desetak dana da vidimo glasanje i odluku Povjerenstva.
 

Pročitajte više