Plenković: Želimo izvući pouke iz afere Agrokor

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je da vlada i sve stranke koje čine parlamentarnu većinu žele da se priča u i oko Agrokora rasvijetli sa svih aspekata i da se poštuju hrvatski zakoni.

Na početku sjednice vlade Plenković je kazao kako je ovaj tjedan ponovno obilježen zbivanjima u Agrokoru, no da ne namjerava komentirati pravosudni dio procesa jer to nije posao izvršne vlasti, nego zadaća DORH-a i pravosuđa.

"Pouke iz ovoga slučaja"


"S aspekta vlade, s aspekta političkih stranka koje čine parlamentarnu većinu, želimo da se cijela priča u i oko Agrokora rasvijetli sa svih aspekata, da zajedno kao institucije, kao društvo izvučemo određene pouke iz ovoga slučaja te da na temelju ovih iskustava način poslovanja, nadzora, rada, praksi koje su postojale bude bitno drukčiji te da se ne dovedemo ponovno u situaciju poput ove koju smo imali", istaknuo je Plenković.

Ponovno je istaknuo da je politika vlade u vezi donošenja zakona o trgovačkim društvima od sistemskog značaja u RH ispravna, navevši da se danas možda zanemaruje koliko je pozitivnog donio taj zakon i kakva se kriza u ekonomskom i financijskom smislu izbjegla.

"S te strane spriječili smo negativne trendove, a restrukturiranjem, aktivnom politikom uspjeli smo očuvati izvrsne gospodarske trendove koje imamo na razini države, makroekonomske pokazatelje, najbolju turističku sezonu, nastavak rasta BDP-a, smanjivanje proračunskog manjka, čak evo imamo i primarni suficit za prvih šest mjeseci, smanjivanje javnog duga, smanjivanje nezaposlenosti, sve one trendove koji daju imidž zemlje", naveo je Plenković, dodavši kako Hrvatska ide u dobrom smjeru.

Investicijska razina

Osvrnuvši se na poboljšane izglede za kreditni rejting države kod svih triju vodećih svjetskih agencija, Plenković je kazao kako će se truditi da se kreditni rejting države vrati na investicijsku razinu.

Plenković je kazao da i danas u saboru prilikom godišnjeg izvješća vlade treba ukazivati na nastavak strukturnih reformi u idućim godinama i nastavak ispunjavanja ciljeva iz Nacionalnog programa reformi te na daljnji angažman na povlačenju sredstava iz EU fondova u preostale tri godine aktualne financijske perspektive, kako bi se zaista osjetila snaga članstva u EU-u.

Plenković je istaknuo i stav vlade o saborskom istražnom Povjerenstvu o Agrokoru. Kako je kazao, čula su se mišljenja pravnih stručnjaka i ljudi iz akademske zajednice koji se odnose na kazneno pravo i kazneno-procesno pravo.

Načelo zakonitosti


Činjenica je, rekao je, da zakon o istražnim povjerenstvima datira iz 1996. godine te da članak četiri govori da početkom sudbenog postupka prestaje rad istražnih povjerenstava na koje se taj postupak odnosi, a da je danas kazneno-procesno pravo regulirano na drugi način te ga danas vodi DORH.

S aspekta vlade i stranaka koje su u njoj, Plenković je istaknuo da žele poštovati načelo zakonitosti.

"Međutim, ako se donese odluka, a mi nismo danas još u toj fazi da ex lege prestaje rad ovog povjerenstva, to ne znači, naprotiv, da i vlada i sve stranke koje su u parlamentarnoj većini ne namjeravaju na nekom drugom forumu, u hrvatskom saboru, primjerice, na odborima, detaljno i temeljito rasvijetliti te raspraviti sva pitanja koja su vezana za Agrokor. Dakle, da demistificiramo tu temu hoćemo li o tome razgovarati na ovom ili onom tijelu, to za nas nije važno. Za nas je važno da se stvari raščiste i da se poštuju hrvatski zakoni", zaključio je Plenković.

Pročitajte više