ZA MUK SPREMAN Dokad će se Plenković praviti mutav oko ploče u Jasenovcu?

Foto: FAH

DAN nakon što su koalicijski partneri iz HNS-a i SDSS-a poručili da ploča u Jasenovcu nepodnošljivo dugo stoji s pozdravom ZDS, premijer Plenković se pritajio. Na društvenim mrežama HDZ-a nema ni spomena na Bošnjakovićev intervjuu zbog kojeg je uzdrmana vladajuća koalicija, a kamoli neke reakcije.

Da premijer Plenković nema hrabrosti skinuti ustaški pozdrav postavljen usred Jasenovca, svima je moglo biti jasno još u prosincu 2016. kada je umjesto promptne i odgovorne reakcije, najavio kukavički uzmak, potragu za zakonskim rješenjem za skidanjem ploče. I potom osnivanje povjerenstva, isproban recept za sve neodlučne.

Treba reći da HNS-u i SDSS-u ustaška ploča nije bila prepreka suradnji s HDZ-om.  Obećavali su da će je skinuti, no tek nakon intervjua ministra pravosuđa iz kojeg je jasno da ploča ostaje do daljnjeg dok se ne donese novi zakon, HNS je zaprijetio prekidom suradnje, a Pupovac zatražio promptnu reakciju Plenkovića. 

Bošnjaković govorio isto što i Plenković

Ministar pravosuđa samo je ponovio ono što je Plenković govorio u prosincu 2016. i travnju 2017., da će ploču riješiti novi zakon nakon rada povjerenstva, što dokazuje da je riječ o službenom stavu stranke.

Pri tome Dražen Bošnjaković savršeno dobro ocrtava sklonost HDZ-a relativiziranju pa i promoviranju ustaštva kada nespretno kaže da ploča u Jasenovcu može vrijeđati samo mrtve: "..može vrijeđati one koji su ondje stradali zbog rasne i nacionalne pripadnosti."

No ploča je Plenkovićev, a ne Bošnjakovićev problem, kako nam sad to HDZ pokušava podvaliti plasirajući informacije da je ministar solirao. Zbilja bi bilo tragično da imamo ministra pravosuđa koji je sve krivo pokopčao. Umjesto da jasno progovori, premijer šuti, a krivicu pokušava svaliti preko medija na ministra.

Za skidanje nije potrebno ni povjerenstvo ni novi zakon

Tako oni neslužbeno doznaju upravo ono što uzdrmanoj koaliciji odgovara: da će sve biti riješeno u rujnu, jer je Plenković prošli tjedan dao znak ministru Kuščeviću da izmjenama zakona o udrugama skine ploču. Sada se odjednom pokušava uvjeriti da se neće čekati zaključak povjerenstva, zašto ga je onda osnivao?

Opozicija ističe da odluke Ustavnog suda, i odbora za ustav omogućuju uklanjanje ploče, te da Plenkoviću nije trebalo povjerenstvo ni novi zakon. Politička odluka bila je dovoljna da premijer makne ZDS, umjesto da svojim petljanjima oko dvostrukih konotacija, uloge HOS-a, a sve u službi održavanja tijesne većine predstavlja ustaštvo kao nešto normalno.

No, ploča u Jasenovcu odavno nije izoliran slučaj, već trend pojavnosti HDZ-a prema fašizmu i ostavštinama Drugog svjetskog rata. Samim time Plenković je izgubio glavni argument kada kaže da nema govora o refašizaciji društva.

Ima ga, a glavni nositelj je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. A od toga ne može pobjeći ni s HNS-ovom šminkom.

Pročitajte više