Ploče: Gradsko vijeće donijelo deklaraciju o neslaganju s ratificiranjem Sporazuma o tranzitu u i iz luke Ploče

PLOČANSKO je Gradsko vijeće danas na tematskoj sjednici donijelo Deklaraciju kojom izražava neslaganje s ratificiranjem "Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij RH u i iz Luke Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu".

Vijećnici su Sporazum ocijenili neprihvatljivim i štetnim za razvoj cijeloga neretvanskog kraja te se grad Ploče protivi vezivanju prolaska kroz Neum s uporabom pločanske luke.

U Deklaraciji se, uz ostalo, ističe da Sporazum treba urediti na gospodarskoj osnovi te vijećnici od Vlade i Hrvatskog sabora zahtijevaju da iz procedure hitno povuku donošenje zakona kojim bi se potvrdio taj sporazum.

Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova potanko su izviješćeni o stajalištu Dubrovačko-neretvanske županije i grada Ploča o tome sporazumu, rekao je na sjednici predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Filip Vučak. Po njegovim riječima taj je sporazum plod trenutka u kojem je potpisan pod pritiskom međunarodne zajednice, što se vidi u članku 9. (Sporazum je potpisan 1998. u Zagrebu. Parlament BiH ga je potvrdio, a Hrvatski sabor nije zbog prijeporne odredbe u članku 9. po kojem bi u Povjerenstvu za nadzor pločanske luke bila po trojica članova iz svake države, a sedmi član, odnosno arbitar, predstavnik mđunarodne zajednice).

Potporu Deklaraciji pločanskoga Gradskog vijeća iskazali su dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šrplje, županijski vijećnici, predstavnici gradova Opuzena i Metkovića, Lučkog sindikata i Luke "Ploče".

I Skupština Dubrovačke-neretvanske županije na sjednici 7. travnja jednoglasno je prihvatila Deklaraciju kojom se protivi ratificiranju toga sporazuma.

Pročitajte više