Pobuna u argentinskom zatvoru: 6 mrtvih, zatvorenici drže 75 taoca

NAORUŽANI zatvorenici preuzeli su kontrolu nad zatvorom u argentinskom gradu Cordobi. U pobuni koja je počela u četvrtak navečer najmanje šest osoba je poginulo, a oko 75 osoba (25 stražara, te 50 osoba koje su u vrijeme početka pobune bili u posjetu zatvorenicima) je zadržano kao taoci.

Među taocima se navodno nalazi i ravnatelj zatvora, a prema izvještajima stranih agencija pobunjenici prijete da će taoce početi bacati s krova zatvora.

Lokalni mediji javljaju kako su pobunjenici bili revoltirani načinom na koji se prema njima postupa, pa su odlučili preuzeti stvari u svoje ruke. Zatvorenici traže bolje uvjete u zavoru, češće posjete te poboljšanje životnih uvjeta za oko 1700 zatvorenika koliko ih se nalazi u zatvoru. Prema riječima prijatelja i rođaka, zatvorenici su tretirani kao životinje.

Pobuna je počela u četvrtak popodne nakon što je jedan od stražara gurnuo ženu koja je došla posjetiti svog supruga. Incident je izazvao tučnjavu, tijekom koje su zatvorenici oduzeli oružje nespremnim stražarima.

Službeni podaci govore o šestero mrtvih – pet zatvorenika i jednom policajcu, a 25 osoba je ranjeno.
Televizijske snimke prikazuju zatvorenike na krovu zatvora kako noževima prijete taocima, a neki od njih imaju i krvave majice.

Pročitajte više