Počela nova faza natezanja oko Europskog ustava

ŠPANJOLSKA i Luksemburg pomažu Njemačkoj s idejom ponovnog oživljavanja Europskog ustava. Na inicijativu ove dvije zemlje sazvan je u Madridu sastanak 18 zemalja koje su ratificirale ugovor prije nego su ga negativna izjašnjavanja na referendumima u Nizozemskoj i Francuskoj bacile nazad u ladicu.

S jedne strane ovaj sastanak je pokušaj 18 zemalja da vide kako mogu ponovno pristupiti dokumentu, napraviti neke promjene i pripomoći njemačkoj ideji oživljavanja, a s druge to je izvjestan oblik pritiska na Francusku, Nizozemsku i ostale zemlje koje dokumentu nisu dale svoj potpis.

"Želimo pomoći njemačkom predsjedanju Unijom", rekao je danas španjolski ministar vanjskih poslova, i dodao: "Dosad su prevladavali argumenti protivnika Ustava. Ali, više od dvije trećine zemalja EU-a su sa svojih 270 milijuna ratficirale ugovor. Ne moramo se povlačiti u defanzivu"

Iako Šanjolska tvrdi da sastanak, nazvan sastankom "prijatelja Ustava" nije sazvan da bi se osramotilo Francusku i Nizozemsku, ali mnogi smatraju da je dijeljennje zemalja na one koje kažu "da" i one koje kažu "ne" kontraproduktivno i da će samo proširiti nepovjerenje i produbiti razlike.

Većina zemalja poslala je na sastanak ministre vanjskih poslova.  Njemačka je, budući da kao zemlja predsjedateljica Unije mora ostati neutralna, poslala nižerangiranog vladinog dužnosnika. Njemačka je još prije početka predsjedanja najavila da će im oživljavanje Ustava biti glavni cilj rada, i dosad povlači neke političke poteze koji govore u prilog tome.

Iako, teško je vjerovati da u tom naumu zaista može uspjeti, uzevši u obzir da je, barem po zadnjim anketama, 60% Nizozemaca još uvijek protiv Ustava. U Francuskoj je situacija malo izglednija, budući da je Segolene Royal, kandidatkinja socijaldemokrata za francusku predsjednicu, pozvala na novi referendum o izmijenjenom Ustavu.

No, čini se da je Njemačka krenula u potajno "osvajanje drugih zemalja". Švedske novine izvještavaju da je njemačka kancelarka Angela Merkel poslala pismo švedskoj vladi. Pismo je klasificirano tajnim, što nije uobičajena praksa u toj zemlji, a jedan švedski zastupnik u Europskom parlamentu tvrdi da pismo sugestira načine kako da Švedska izbjegne referendum oko ratificiranja Ustava. Nijemci s tim imaju iskustva, budući da kod njih nije bilo referenduma po tom pitanju, što je jedna od stvari koje njemačka javnost još uvijek donekle zamjera vladi.

Ako i oživljavanje Ustava ne uspije, Njemačka je već počela raditi plan B, najavama o legislativnim promjenama u EU i svijetu. Nedavno su najavili prijedlog za kriminaliziranjem poricanja holokausta diljem Unije, a predložili su, u suradnji s još nekim članicama, da se EU založi za globalno ukidanje smrtne kazne.

J.D.

Pročitajte više