počeli kolektivni pregovori za srednje školstvo

Vlada i pregovarački odbor sindikata srednjeg školstva počeli su danas pregovore o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za zaposlene u srednjoškolskim ustanovama.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je da će učiniti sve kako bi pregovori što prije završili na dobrobit nastavničkog kadra i djece.

U odnosima između Ministarstva obrazovanja i sindikata puše "novi vjetar" i postajemo partneri, kazao je Primorac novinarima nakon sastanka sa sindikalcima.

Najavio je da će Vlada razmotriti sindikalne prijedloge kako bi, u skladu s mogućnostima, zaposlenima u srednjem školstvu bio kroz duže razdoblje vraćen financijski dignitet.

Njegovo će ministarstvo, rekao je Primorac, zastupati poštivanje dinamike odnosa i rokova koji budu dogovoreni dodavši kako će sindikati biti uključeni i u raspravu o viziji strateškog razvoja hrvatskog školstva.

Sindikati bi željeli učiniti normu rada sastavnim dijelom KU-a te ugovoriti dugoročni rast plaća koji ne bi značio "potres" za državni proračun, naglasio je čelnik sindikalnog pregovaračkog odbora Andrija Puljević.

Sindikalci se nadaju da će pregovori o novom KU-u završiti između 4. i 10. lipnja, dodao je Puljević.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, čiji je Puljević predsjednik, traži povećanje plaća u iduće tri godine za ukupno 20 posto, odnosno po sedam posto na godinu. Tako bi 2006. plaća zaposlenog s visokom stručnom spremom, jednom godinom staža i položenim stručnim ispitom bila 20 posto viša od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Hrvatski školski sindikat Preporod, koji također sudjeluje u pregovorima, predlaže postupno povećanje plaća u iduće tri godine za 25 posto.

Predsjednik Preporoda Vinko Filipović dao je nakon sastanka s Primorcem odvojenu izjavu novinarima kako bi se požalio na odnos većinskog Puljevićevog sindikata prema Preporodu.

Naime, Puljević traži da novi KU u ime sindikalne strane potpiše samo on, kao predsjednik pregovaračkog odbora, što je neprihvatljivo jer KU u ime članstva Preporoda može potpisati samo njegov predsjednik, rekao je Filipović.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više