POČELI PRIJEVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI NA MADAGASKARU

Birališta su otvorena u nedjelju ujutro na Madagaskaru gdje je 6 milijuna građana s pravom glasa pozvano na parlamentarnim izborima potvrditi povjerenje u predsjednika Marca Ravalomananu, koji je na vlasti od srpnja nakon sedam mjeseci duge političke krize u toj zemlji.L

Najviše izgleda za uspjeh na tome otoku uz jugoistočnu obalu Afrike ima stranka aktualnog predsjednika ´Tiako i Madagasikara´ (što znači ´Volim Madagaskar´).

Za 160 mjesta u parlamentu natječe se 3.000 kandidata iz različitih političkih stranka ili kao nezavisni kandidati, a među njima jedva 10 posto žena.

Stranka AREMA, koju je osnovao bivši predsjednik Didier Ratsiraka 1975., a koja je dugo samostalno vladala, podijeljena je pa njezino tvrdo krilo poziva na bojkot izbora a umjereni članovi tek blago kritiziraju novi režim.

Glasački listići prvi se put ubacuju u prozirne glasačke kutije uz nadzor stotinjak međunarodnih promatrača, uglavnom iz Europske unije.

Prijevremene izbore, koje je raspisao novi režim predsjednika Ravalomanane, zatražila je međunarodna zajednica, a uvjetovali su ih potencijalni zajmodavci.

Ravalomanana je 29. travnja bio i službeno proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima održanima 16. prosinca 2001. no nije iamo vlast u cijeloj zemlji sve do srpnja kada je njegov protivnik Ratsiraka, koji je vladao od 1975., pobjegao u Francusku.

Pročitajte više