POČELO EMITIRANJE ALHURRE, TELEVIZIJE NA ARAPSKOM, KOJU FINANIRAJU SAD

Alhurra, tvmreža na arapskom koju financiraju Sjedinjene Države počela je emitirati u zemljama Bliskog Istoka, gdje su jako popularne katarska satelitska tv AlJazeera i njezina suparnica AlArabiya, stacionirana u Dubaiu.

Prva emisija koju je emitirala Alhurra, što na arapskom znači slobodna, govorila je o naporima suživota Palestinaca i Izraelaca, dala je riječ mladima iz dva logora i bivšoj državnoj tajnici Madeleine Albright koja je govorila o svojim misijama na Bliskom Istoku.

Prema Američkom uredu za radioemitiranje (BBG), Savezna agencija za nadzor te nove tv-mreže koju financira Američki kongres, Alhurri je zadatak popraviti sliku Amerike i smanjiti utjecaj Al-Jazeere i Al-Arabiye.

Predsjednik BBG-a Kenneth Tomlinson smatra da će "Alhurra predstavljati nove perspektive za gledatelje Bliskog Istoka, što će omogućiti bolje razumijevanje kultura i više poštivanja".

Washington je više puta optužio dvije televizije za poticanje nasilja, nakon prikazivanja snimki šefa Al-Qaide Osame bin Ladena i svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina prije uhićenja 13. prosinca.

(Hina)xtm ysd

Pročitajte više